Ausztria

Ausztria

A gazdaságról

Alapítás éve

1972

Peter Unterweger a gazdaságot 2005-ben vette át édesapjától

Állattartás

80 tejelő tehén és szaporulata

Munkatársak

Családi gazdaság

Terület

78 ha, ebből

64 ha legelő,

14 ha zab, költes, tritikálé

Területi sajátosság

agyagos, részben kavicsos, középkötött

Éves csapadékmennyiség

közel 1000 mm

CLAAS géppark

ARION 410

CORTO 3200 FN

DISCO 2650

LINER 1650 TWIN

Ausztriáról

Lakosság

kb. 7,7 millió lakos

Összterület

8,39 millió hektár

Mezőgazdaságilag hasznosított terület

2,73 millió hektár

Ebből 1,30 millió hektár legelő és 1,36 millió hektár szántóföld.

Mezőgazdasági vállalkozások száma

166.317,

ebből 92% egyéni vállalkozó

Sok jó gazdálkodó van, akik a dolgukat jól végzik.

 

Az osztrák mezőgazdaságot a családi kisvállalkozások uralják – ami részben a környezeti adottságoknak, nevesítve a hegyeknek köszönhető. Az Unterweger-gazdaság is dombos vidéken található, ahol a szálastakarmány-gazdálkodás van túlsúlyban. Ausztria ebből a sajátosságából erényt kovácsol, és stratégiája szerint már évek óta konzekvensen a jó minőségre helyezi a hangsúlyt. A hegyvidékeken fekvő gazdaságok 40 százalékos aránya nagyon magas, ugyanúgy, mint a bioüzemek 18 százalékos aránya. Az osztrák szupermarketek a helyi és a biotermékek széles kínálatát nyújtják. A biovaj értékesítése 9 százalékkal emelkedett, a biotejé 19 százalékkal, és tovább nő a kereslet. Ezen kívül az osztrák gazdaságokat vezető férfiak és nők az egész Európai Unió legfiatalabbjai és legjobban képzettjei közé tartoznak.

 

Minezek ellenére az Unterweger család azon döntése, hogy a gazdaságot biogazdasággá alakítsák, hosszadalmas folyamat volt. "Ezen már legalább tíz éve gondolkozunk" pillant vissza a múltba Peter, és felesége, Maria egyetért vele: "Hogy egyáltalán feltettük a kérdést 'Miért nem bio?' és hogy elkezdtünk megkérdőjelezni bizonyos dolgokat, eltartott pár évig." Utána viszont hirtelen meghozták a döntést az átalakításra.

 

Talán Peternek, a számára fontos gazdákkal történő tapasztalatcsere is segített, attól függetlenül, hogy azok bio vagy hagyományos gazdaságot vezetnek: "Sok jó gazdálkodó van, akik a dolgukat jól végzik" mondja. Tanulni mindig kell, egész életen át, ez Peter meggyőződése.

A mostani technika hozzájárul ahhoz, hogy pontosan azt a takarmányminőséget tudom előállítani, amire szükségem van.

 

Peter legszívesebben a természetben tölti idejét, előkészíti a legelőt, vagy az erdőben dolgozik. "Nyáron szinte gépek nélkül jövök ki, hiszen nincs is semmi egyszerűbb, mint egy pár karót leverni, és a teheneket kihajtani a legelőre. De télen jó minőségű takarmányra van szükségem, és ezt csak erős gépekkel tudom megvalósítani." Legalább olyan fontos, mint a megfelelő gép, a jó szervizszolgáltatás. Ennél a kérdésnél Peter a gépkereskedőjére, Bernhard Wölflederre hagyatkozik, akit már óvodás kora óta ismer. Amikor Bernhard a Steyrről átállt a CLAAS-ra, Peter is hagyta magát meggyőzni. "A szálastakarmánybetakarító gépek egyszerűen a legjobb minőséget biztosítják" erősíti meg Bernhard Wölfleder, és Peter hozzáfűzi: "Korábban is voltak traktoraim, amiket 20 évig használtam, és úgy is működtek a dolgok. De a mostani technika hozzájárul ahhoz, hogy pontosan azt a takarmányminőséget tudom előállítani, amire szükségem van."

 

Általában Peter évente négyszer tud kaszálni. Ez persze területről területre változik. "Minden kaszáló másik növekedési fázisban van. Ehhez jön még az időjárási kockázat, a változékonyság. Nem tudok rámenni a földekre, amikor túl nedves" magyarázza. Így a területeket különböző időpontokban kaszálja le. Ez volt az egyik oka annak, amiért fű betakarításakor a falközi silózás helyett a hengerbála siló készítésére helyezte a hangsúlyt. Magyarázata szerint ez egyszerűen rugalmasabb, és mindig egyenletes minőségű a takarmány. A fűszilázs kaszálását és előkészítését Peter saját gépeivel oldja meg, egy CORTO és DISCO kaszával, illetve egy LINER 1650 TWIN oldalrendképzővel felszerelt CLAAS ARION 410 traktorral. A bálázást és a csomagolást bérmunkában végezteti.


Képgaléria


Így készült – A kulisszák mögött