Noorwegen

Bedrijf Eitrheim, Noorwegen

Over het bedrijf

Jaar van oprichting

2000

Medewerkers

5 personen

Veebezetting

-

Landbouwgrond

Uitsluitend loonbedrijf

Vruchtwisseling

-

Bodemgesteldheid

Bergachtig terrein

Neerslaghoeveelheden per jaar

670 mm

Machinepark

1 CLAAS XERION 3800

1 CLAAS ARION 540

1 CLAAS ARION 640

Over Noorwegen

Bevolking

Ca. 5,1 miljoen inwoners

Oppervlakte

Ca. 385.200 km² (ca. 38,5 miljoen hectare)

Landbouwgrond

Ca. 983.000 hectare

Aantal landbouwbedrijven

Ca. 43.525

Gemiddelde bedrijfsgrootte

Ca. 22,6 hectare

„Wanneer men werkelijk interesse in zijn werk heeft, dan werkt men tien keer beter dan wanneer men alleen voor het geld werkt.”

 

Het grootste gedeelte van het jaar is het winter in Hemsedal. Al in oktober kan de eerste sneeuw vallen en vaak komen de laatste vlokken nog in mei uit de hemel. De laagste temperatuur waaraan Tormod Eitrheim zich kan herinneren was in de winter van 2010, toen de thermometer in Hemsedal min 40 graden Celsius aangaf. Tijdens de wintermaanden hebben zijn vrouw en de kinderen weinig aan hem, want wanneer er veel moet gebeuren, komt hij pas s'avonds tegen 23 uur thuis. Wanneer er regelmatig sneeuw valt, komt hij vaak maar een paar uur thuis om te slapen.„In deze tijd van het jaar wordt er veel van ons gevraagd" verklaart Tormod Eitrheim. „Zowel van mijn chauffeurs, mijzelf en mijn gezin. Als ik dan s'avonds thuis kom ga ik in de slaapkamer van mijn kinderen kijken. Wanneer ze soms slecht slapen, dan ben ik er. Ik zorg ervoor, dat alles in orde is."

Om kinderen te hebben is voor Tormod Eitrheim een heel bijzonder geschenk: „Voor het werk zijn machines en tractoren de coolste dingen in de wereld, maar kinderen zijn het beste wat een mens ooit kan meemaken. Het leven wordt aangevuld met een extra dimensie". zegt hij met duidelijke trots. Verschillen in de opvoeding van twee zonen en de dochter wil hij voorkomen, en wil elk van hen dezelfde kansen geven, maar vooral dat ze hun dromen kunnen waarmaken – zoals ook hij het kon uitproberen en nu in zijn droom leeft. De weg er naar toe was niet altijd duidelijk en in de tussentijd heeft hij zelfs als VN-soldaat gediend, omdat hij dacht dat dat hem gelukkig zou maken. Nu zegt hij, dat hij dankbaar is, dat hij steeds zijn hart heeft kunnen volgen. Het is hem nu duidelijk, dat hij graag iets voor de mensen doet en van geavanceerde techniek houdt. In zijn huidige job wordt hem beiden geboden. De beslissing om zich samen met zijn vrouw als loonwerker zelfstandig te maken viel 2000. „Het leven is kort en het is belangrijk te doen wat je goed bevalt en wat goed aanvoelt. Wanneer je echt geïnteresseerd bent in je werk, dan werk je tien keer beter, dan wanneer je alleen voor het geld werkt. Werkelijk goed werk is dat, wat aan elke dag een betekenis geeft."

„Uiteindelijk was de machine zelfs nog beter dan ik had verwacht."

 

„Ik heb er altijd een idee over gehad, hoe mijn 'droomtractor' er uit zou moeten zien en toen ik op een landbouwbeurs deze XERION zag, heb ik vastgesteld, dat hij veel eigenschappen bezat, die ik zelf voor ogen had". Maar het duurde nog enige tijd voordat hij zijn droomtractor kon kopen, want zijn machinehandelaar in Noorwegen verkocht toen nog een ander merk tractoren. Drie jaren later ontving hij post van zijn handelaar. De CLAAS tractoren waren nu in Noorwegen leverbaar. „Ik was daar werkelijk van onder de indruk" geeft Tormod Eitrheim toe. „Slechts weinig verkopers zouden zo'n aanvraag na drie jaar zonder verder contact hebben nog onthouden. Dat vond ik zeer professioneel. Dit vind ik fijn." Zo reed hij naar de dealer toe om de XERION uit te proberen. „Toen was ik overtuigd", herinnert hij zich. „Hoewel de XERION erg duur is, heeft deze investering zich in alle opzichten geloond, want uiteindelijk was de machine nog beter dan ik had verwacht. Het was werkelijk onze beste investering en heeft onze manier van werken volledig veranderd". Maar ook de servicedienst van CLAAS heeft indruk op hem gemaakt. „De kwaliteit van de tractoren moet hoog zijn", zegt Tormod Eitrheim, „anders houden ze het werken op mijn bedrijf niet uit en blijven niet lang. De machines maken vele uren per jaar en het werk vraagt vaak veel vermogen. Een goede ondersteuning is echter onontbeerlijk, ook al heb je de beste tractor van de wereld."

Er is een kwestie, die zelfs de beste tractor in de wereld niet kan oplossen: de ontevredenheid van individuen, waarvoor hij dag en nacht in de weer is. „In mijn vak moet je een olifantenhuid hebben", zegt Tormod Eitrheim. „Wanneer de mensen in de ochtend vast blijven steken in de sneeuw, dan is het natuurlijk niet hun schuld, maar het komt door de kerels, die de sneeuw nog niet hebben geruimd. Dat krijg je vaak te horen." vertelt hij met een ontspannen glimlach. Maar hij houdt er nog steeds van anderen te helpen, ook wanneer je eenvoudig niet overal tegelijk kunt zijn. Dat maakt hem niets uit, want „zolang de mensen niets anders te doen hebben, dan zich over de sneeuw te beklagen, weet ik, dat ik in een zeer fijn land woon". Een goede compensatie voor het soms zenuwslopende werk en de enorme tijdsdruk biedt de onvoorstelbare rust in de uitgestrektheid van de bergen. „Wanneer ik een bergpas ruim, die tijdens de winter afgesloten was, vind je hier boven niets meer. Geen verkeerslawaai, geen mensen, geen dieren, eenvoudig alleen stilte" omschrijft hij de zeldzame momenten, waarbij hij bewust kan genieten van de absolute rust.

Elke dag zijn best doen, voor zijn klanten, voor zichzelf en voor zijn gezin – dat is wat Tormod Eitrheim motiveert. Hij beschrijft zichzelf als een perfectionist, die op een of andere manier nooit tevreden is, maar juist dat motiveert hem zijn werk altijd met passie uit te voeren. Anders, en daarvan is hij overtuigd, kon hij het belangrijkste in het leven, namelijk geluk en tevredenheid, nooit bereiken.


Fotogalerij


Making Of - Achter de coulissen