Oostenrijk

Oostenrijk

Over het bedrijf Unterweger

Bestaat sinds

1972

In 2005 heeft Peter Unterweger het bedrijf van zijn vader overgenomen

Veebezetting

80 melkkoeien plus nakomelingen

Medewerkers

Familiebedrijf

Oppervlakte

78 ha, waarvan

64 ha grasland

14 ha haver, gierst en tritiicale

Bodemgesteldheid

leemachtige, gedeeltelijke grindgrond, middelzwaar

Neerslaghoeveelheden per jaar

Rond 1.100 mm

CLAAS machinebestand

ARION 410

CORTO 3200 FN

DISCO 2650

LINER 1650 TWIN

Over Oostenrijk

Bevolking

Ca. 8.7 miljoen inwoners

Totale oppervlakte

8,39 miljoen ha (20,73 miljoen acres)

Landbouwgrond

2,73 miljoen ha (6,74 miljoen acres)

Waarvan 1,30 milj. ha (3,2 milj. acres) permanent grasland en1,36 milj. ha (3,3 milj. acres) bouwland.

Aantal landbouwbedrijven

166.317,

waarvan 92% private bedrijven

Er zijn vele goede boeren, die het juist doen.

 

De landbouw in Oostenrijk wordt gekenmerkt door familiebedrijven en vooral kleinschalige bedrijven – wat voor een deel aan de natuurlijke omstandigheden, de bergen ligt. Ook het bedrijf van Unterweger ligt in een bergachtige streek, met hoofdzakelijk weidebouw. Oostenrijk maakt van zijn speciale kenmerken een deugt en streeft al jaren naar een consequente kwaliteitsstrategie. Het aandeel bergboerderijen is met 40 procent zeer hoog, evenals het percentage bio-bedrijven met ongeveer 18 procent. De Oostenrijkse supermarkten bieden tegenwoordig een breed scala aan regionale en biologische producten. De afzet van bioboter ligt intussen bij negen procent, die van biomelk bij 19 procent en de vraag neemt toe. Bovendien behoren de Oostenrijkse Bedrijfsleidsters en bedrijfsleiders tot de jongste en de beste opgeleide in de gehele Europese Unie.

 

Ook vanuit dit perspectief was de beslissing van Unterweger om hun bedrijf op biologische landbouw om te zetten, een langdurig proces. „We hebben er beslist al tien jaar over nagedacht", kijkt Peter terug , en zijn vrouw Maria is het er mee eens „Dat we zelfs de gedachte hadden, waarom niet bio? en dat we begonnen een aantal zaken na te vragen, dat heeft al een paar jaar geduurd." Maar toen is de beslissing voor de overgang naar bio plotseling genomen.

 

De gedachtewisselingen met collega's heeft er voor Peter ook toe bijgedragen, ongeacht of het een bio of conventioneel bedrijf was: „Er zijn vele goede boeren, die het juist doen", zegt hij. Bijleren moet je altijd, je leven lang, dat is de instelling van de boer.

De huidige techniek maakt het mogelijk, dat precies de kwaliteit van het voer wordt geleverd, die nodig is.

 

Eigenlijk is Peter het liefste buiten in de natuur, werkt op de weiden of in het hout.„In de zomer heb ik bijna geen techniek nodig, want er is niets eenvoudiger dan een paar palen in de grond slaan en de koeien in de weide te laten. Maar voor de winter heb ik goede kwaliteit voer nodig en dat gaat alleen met krachtige machines." Net zo belangrijk als de machines is ook een goede service. Hiervoor vertrouwt Peter op zijn landbouwmachine handelaar Bernard Wölfleder, die hij al sinds zijn jeugd kent. Toen deze enkele jaren geleden van Steyer naar CLAAS ging, liet Peter zich overtuigen. „De voederwinningsmachines leveren eenvoudig de beste kwaliteit", bevestigt Bernard Wölfleder en Peter voegt er aan toe: „Ik had vroeger ook tractoren, die had ik 20 jaar en geloof me, dat ging ook. Maar de huidige techniek maakt het mogelijk, dat ik precies de kwaliteit voer kan produceren, die ik nodig heb."

 

Meestal kan Peter vier sneden per jaar realiseren. Wat echter van perceel tot perceel verschilt. „Elke weide is in een ander groeistadium. Hierbij komt nog het weerrisico en de onbestendigheid. Ik kan niet op elk moment in de weide rijden, wanneer het te nat is", legt hij uit. Dus worden de weiden op verschillende tijdstippen geoogst. Dat is ook de reden, waarom hij de grasoogst voor de productie van ronde balen in plaats van kuilvoer heeft gekozen. Het werkt gewoon flexibeler en zorgt op elk moment voor een gelijkwaardige kwaliteit van het voer, legt hij uit. Het maaien en de voorbereiding van de grassilage doet Peter met zijn eigen machines, een CLAAS ARION 410 met de maaicombinatie uit CORTO en DISCO en een zwadhark LINER 1650. Het persen en wikkelen gebeurt door de loonwerker.


Fotogalerij


Making Of - Achter de coulissen