Polen

Bedrijf Różański, Polen

Over het bedrijf

Bestaat sinds

1978

Bedrijf

Landbouw
Loonbedrijf
Expeditie

Veebezetting

-

Medewerkers

30 vaste medewerkers, in het seizoen ongeveer 40

Landbouwgrond

Eigen bedrijf: 800 hectare
Loonwerk: 2.000 hectare

Teelt / vruchtwisseling

Tarwe, triticale, koolzaad, lupinen, gerst, haver, tussengewassen

Bodemgesteldheid

Zand

Neerslaghoeveelheden per jaar

Ongeveer 500 mm

Machinepark

XERION 3300 TRAC VC

AXION 950, 920, 850

AXION 810

ARION 640, 620

LEXION 770, 2x 670

TUCANO 440

MEGA 204

JAGUAR 870

SCORPION 9040, 7035

QUADRANT 3200, 2200

Over Polen

Bevolking

38,5 miljoen inwoners

Oppervlakte

312.679 km² (31,2 miljoen hectare / 77,0 miljoen acres)

Landbouwgrond

Ca. 14,6 miljoen hectare (36,1 miljoen. acres)

Aantal landbouwbedrijven

1,429 miljoen

Gemiddelde bedrijfsgrootte

10,2 ha (25 acres)

„Wij waren de eersten, die een eigen maaidorser hadden."

 

In Polen behoort een onderneming zoals de Różańskis nog tot de uitzonderingen. Tot op heden wordt de Poolse landbouw gekenmerkt door een groot aantal kleine bedrijven, die voornamelijk in zuid en oost Polen met ongeveer vijf hectare altijd nog 52 procent van de totale bedrijven uitmaken. Dit heeft historische redenen. De Poolse landbouw werd grotendeels gedomineerd door fasen: tijdens de wederopbouw in de jaren 40, werd de bovengrens voor privé-eigendom in de nieuwe vestigingsgebieden vastgelegd op 15 hectare voor landbouwgrond en 20 hectare voor fokbedrijven. In vele regio's werd zelfs een plafond van slechts vijf hectare toegestaan, de rest van het land was in handen van de staat. Eind jaren '40, begin jaren '50 was er een verdere ontwikkeling van de staatsbedrijven en tegelijkertijd een collectivisering van kleine boerenbedrijven in de vorm van landbouwproductie coöperaties (LPG). Pas in 1957 waren er de eerste tekenen van versoepeling ten opzichte van de economische privé-sector merkbaar en in 1990 begon de overgangsperiode in de voorbereiding voor de toetreding tot de Europese Unie.

 

Zo had vader Różański wel het juiste voorgevoel, als hij in 1978 de eerste 10 hectare landbouwgrond kocht en stap voor stap de mogelijkheden benutte om meer grond aan te kopen. Begin van de jaren '90 bezaten de Różańskis al 50 hectare en toen het uiteindelijk mogelijk was gebruikte westerse techniek te kopen, waren zij de eersten, die een eigen maaidorser hadden. Deze was met 50 hectare nog lang niet volledig belast en zo ontwikkelde zich min of meer toevallig het loonwerk, dat intussen tot een aanzienlijke omvang is uitgegroeid. Tegenwoordig doen de Różańskis voor hun klanten bijna alle agrarische werkzaamheden. Van verspreiden van drijfmest, grondbewerking, zaaien, verplegingswerk, graan- en voederoogst tot speciale toepassingen, zoals bijv. taludonderhoud, dat in 2014 in opdracht van de gemeente Danzig werd uitgevoerd.

„We hebben een geweldig team"

 

Een uitdaging, die broers in hun streven naar groei en eersteklas werk steeds weer moeten aangaan, is de zoektocht naar goed personeel, om hun team te vergroten. Goede medewerkers zijn voor de Różańskis mensen, die een echt gevoel hebben voor de landbouw, voor de klanten en de machines. „We hebben een geweldig team" bevestigen Tomek en Piotr. Echter het zal steeds moeilijker worden om meer mensen te vinden, die in staat zijn de nieuwe machines correct te bedienen en ze adequaat te verzorgen.

 

Tomek en Piotr zijn in wezen heel verschillend. Maar dat schijnt precies de juiste mix te zijn voor de succesvolle ontwikkeling van het bedrijf. Klantenwerving, financiën, de bedrijfsleiding op zich – dat is het gebied van Tomek, die zijn broer nageeft, dat hij „sterk, vlijtig en hardnekkig" is. Wanneer hij een doel nastreeft, houdt niets hem tegen. Voor Tomek moet alles op volle toeren verlopen, voordat hij tevreden is. „Als kind was ik al snel. Als er altijd iets te doen is, dan ben ik tevreden. En wanneer er problemen zijn, de bellen de mensen me op. Dan zoek ik snel zelf of samen met mijn broer naar een oplossing." Daar tegenover is Piotr veeleer de doordachte en rustigere van de beide broers, die daarbij nog elke machine zelf wil bedienen. „Mijn broer kan op de tractor stappen en het graan transporteren, maar als er moet worden gezaaid, geploegd of gespoten en kunstmest moet worden gestrooid, dan zorg ik daar voor." zo beschrijft Piotr de werkverdeling op het bedrijf, waar de beide broers zeer tevreden mee zijn.


Fotogalerij


Making Of - Achter de coulissen