Spanje

Bedrijf Viñedos des Vistalegre, Granátula de Calatrava, Spanje

Over het bedrijf

Bestaat sinds

1970

Veebezetting

-

Medewerkers

7 vaste medewerkers, plus 15 seizoenarbeiders

Landbouwgrond

120 hectare olijven
80 hectare wijngaard
70 hectare amandelen

Bodemgesteldheid

Rode leemachtige kalksteen

Neerslaghoeveelheden per jaar

350 mm (in uitzonderlijke jaren tot 550 mm)

Machinepark

ARION 620

NEXOS 240 F

Over Spanje

Bevolking

Ongeveer 47 miljoen inwoners

Totale oppervlakte

49,8 miljoen ha (123 miljoen acres)

Landbouwgrond

Ongeveer 25 miljoen hectare ongeveer 67 miljoen acres)

Aantal landbouwbedrijven

Ongeveer 1 miljoen

Gemiddelde bedrijfsgrootte

Meer dan 50% van de bedrijven bewerkt slechts 5 ha (12 acres) of minder.

Aanbouwoppervlakte voor olijven

Ongeveer 2,2 miljoen ha (ongeveer 5,4 miljoen acres)

Aantal olijventeelt bedrijven

Ongeveer 380.000

Voor de productie van een liter olijfolie zijn ongeveer vier tot vijf kilogram olijven nodig.

 

Spanje is met ongeveer 2,5 miljoen hectare de grootste producent van olijfolie en exporteur van olijfolie in de wereld. Het belangrijkste teeltgebied vindt men in het zuiden van het land, in de regio Andalusië, waar ongeveer 60% van de Spaanse olijfbomen staan. Castiila-La Mancha is goed voor 15 procent van de olijfbomen. De olijventeler hier hebben met een uitdaging te maken, die men in Andalusië niet kent: nachtvorst. Deze kan in Castilla-La Mancha al in oktober of november voor komen. De olijven voor de olieproductie worden echter pas in november geoogst. Hier is de jarenlange ervaring van Juan Ángel Martín Gómez en Juan Antonio Paredes Imedio doorslaggevend, waarmee ze kijken naar de weersomstandigheden om de oogst te plannen. Onder ideale omstandigheden kunnen 40 tot 60 kilogram olijven per boom worden geoogst. Voor de productie van een liter olijfolie zijn vier tot vijf kilogram olijven nodig, want de olieopbrengst ligt bij ongeveer 18 tot 24 procent. De prijs, die de olijvenboeren per kilogram kunnen behalen, horen ze pas aan het eind van het seizoen. Zij leveren de olijven aan de olijvenmolen en deze komen aan het eind van het seizoen met de resultaten van de monsters van elke levering. Voor de prijs is niet alleen het geleverde tonnage bepalend, maar ook de ingrediënten en het gemiddelde vetgehalte van de olijven – belangrijk voor de olieopbrengst. In de afgelopen jaren lag de prijs bij ongeveer € 0,60 per kilogram olijfolie.

„De CLAAS tractoren doen hier het meeste werk."

 

Voor het werk worden een ARION 620 en een NEXOS 240 F gebruikt. „De kleine", zoals Juan Antonio Paredes Imedio hem altijd liefdevol noemt, wordt voor de wijngaarden en behandeling van bomen ingezet. De grote doet met zijn 150 pk de mechanische grondbewerking in de olijvenplantages, maar wordt ook in de winter gebruikt voor het versnipperen van het snoeiafval. Voor de oogst van olijven moet men echter gebruik maken van de AXION 810 van het loonbedrijf Los Chinos, omdat deze over het vereiste vermogen beschikt voor de schudmachine in de fronthef. „De CLAAS tractoren doen hier het meeste werk", zegt Juan Antonio en is zowel tevreden over de machines als de geleverde service. Goede service is het belangrijkste voor Juan Ángel en Juan Antonio, en daarom hebben ook enige jaren geleden voor CLAAS gekozen. Een van de voormalige tractoren viel tijdens de oogst uit. De senoir chef van de CLAAS machinedealer Agricola Menchero hielp onmiddellijk en uit deze actie groeide een betrouwbare relatie, die tot heden nog steeds bestaat. Een verbintenis, die ook bij de zonen van Menchero, die het bedrijf inmiddels gezamenlijk hebben overgenomen, voort leeft

 

Juan Antonio is bij met zijn baas, die „betrokken blijft en steeds meer aanplant. Voor de toekomst hoopt hij, „dat het nog meer wordt. Meer amandelbomen, meer olijfbomen en meer wijnstokken."


Fotogalerij


Making Of - Achter de coulissen