
Het bedrijf TPC Ltd., Tanzania |
|
Over het bedrijf |
|
Bestaat sinds |
1930 |
Veebezetting |
- |
Medewerkers |
3.000 |
Oppervlakte |
15.000 ha, waarvan |
Vruchtwisseling |
- |
Bodemgesteldheid |
Zand / klei / leem |
Neerslaghoeveelheden per jaar |
400 – 500 mm |
Machinepark |
72 tractoren, waarvan 1x ATLES 946 1x AXION 820 1x ARES 836 2x ARION 640 C 32x CELTIS 456 27x AXOS 340 C 8 x CERES 335 |
Voor verbouwen van suikerriet |
|
Grootste producenten van suikerriet |
Brazilië |
Verwerkingscapaciteit van de fabrieken |
4.000 tot 40.000 ton per dag |
30.000 uren in 10 jaar: het leven van een tractor in Tanzania.
Suikerriet, zover je kunt kijken. De landerijen van TPC Limited omvatten in totaal 15.000 hectare, een van de vier grootste suikerproducenten in Tanzania. Op ongeveer 8.000 hectare teelt van suikerriet, 4.600 hectare bestaat uit bos resp. natuurreservaat. Het Tanzaniaanse bedrijf, dat in 1930 werd opgericht als ,Tanganyika Planting Company Ltd.‘ en nu tot de groep Alteo Ltd. behoort, met hoofdkantoor in Mauritius, produceert 100.000 ton suiker per jaar, dat uitsluitend op de Tanzaniaanse markt word verkocht.
Voor de 40-jarige Frederick North-Coombes, bedrijfsleider bij TPC voor transport en machines, heeft suikerriet een bijzondere betekenis: „Ik ben op een suikerrietplantage geboren en opgegroeid op een suikerrietplantage. Ik geloof dat ik een suiker leven heb." Vanuit Mauritius, waar hij werd geboren en waar hij reeds in een suikerfabriek had gewerkt, kwam Frederick North-Coombes tien jaar gelden bij TPC Limited. Hier is hij momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 500 medewerkers.


„Hier, op slechts 50 km van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika met 5.895 meter, vinden de planten optimale omstandigheden in een tropisch klimaat met voldoende zon."
Meer dan de helft van het areaal suikerriet in de wereld wordt nog steeds met de hand geoogst, net zo als bij TPC Ltd. Een heel gevaarlijk werk, want in suikerriet komen veel slangen voor. „Dat is een reden, waarom wij de suikerrietvelden voor het afsnijden in brand steken, anders zou er zich geen enkele snijder in het veld wagen", verklaart Frederick North-Coombes. Het vuur verbrandt de droge bladeren, zonder de suikerrietstengels en de wortels te beschadigen. Altijd een avond van tevoren beslist de verantwoordelijke bedrijfsleider voor de plantage, welke percelen de volgende dag moeten worden geoogst en deze worden dan aangestoken. Bij deze beslissing spelen naast de rijpheid van het gewas, de weersomstandigheden een belangrijke rol. Het komt regelmatig voor, dat het op een gedeelte van het TPC-areaal regent, terwijl het op een ander gedeelte droog is. „Dat is de invloed van de Kilimanjaro", zegt Frederick North-Coombes.
De velden van TPC Ltd. zijn ideaal voor suikerriet. Hier op slechts 50 kilometer van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika met 5.895 meter, vinden de planten in een tropisch klimaat en voldoende zon optimale groeiomstandigheden. In het bijzonder de watertoevoer – immers de behoefte aan water bedraagt per hectare per jaar ongeveer 1.200 tot 1.500 mm neerslag – is hier gegarandeerd. 400 tot 500 mm neerslag valt echter voornamelijk in het regenseizoen van april tot mei, zodat de percelen tijdens de rest van het jaar worden geïrrigeerd met water van de bergrivieren en grondwater. Ondanks de relatief goede omstandigheden stelt de grond hoge eisen. „We hebben hier een hoog natrium- en zoutgehalte, waardoor het moeilijk is beter suikerriet te verbouwen", verklaart de suikerriet deskundige North-Coombes. Om het effect van de verzilting van de grond te neutraliseren, moet bij de irrigatie eveneens voor een adequate waterafvoer door drainagesystemen worden gezorgd.
„Dankzij het klimaat, kunnen we een keer per jaar suikerriet oogsten."
Suikerriet is een meerjarig gewas en loopt na de oogst weer uit. „Dankzij het klimaat kunnen we suikerriet een keer per jaar oogsten, op andere plaatsen duurt de cyclus 15 tot 18 maanden", zo legt North-Coombes het voordeel uit van het verbouwen van suikerriet in zijn regio. Tot vijf keer doorloopt de plant deze cyclus. Daarna wordt gerooid en nieuwe stekken gepland. – per jaar ongeveer 1.500 hectare. Bovendien worden op ca. 300 hectare proeven aangelegd met tussengewassen om de gezondheid van de bodem te verbeteren. Onder andere met bonen. Geen eenvoudige opgave, aangezien voor zaaien en oogsten geen techniek beschikbaar is.
In de afgelopen drie seizoenen heeft TPC een gemiddelde opbrengt van 120 tot 140 ton suikerriet per hectare behaald. met een suikergehalte van15%. De oogst van suikerriet vindt plaats van juni tot maart. Dan begint het regenseizoen, dat wordt gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden. „Tussen het afbranden van de percelen en de ,Crushing", het vermalen van het suikerriet, mag maximaal 40 uur verlopen, anders begint het fermentatieproces al en neemt de kwaliteit van het suikerriet af", licht Frederick North-Coombes een deel van zijn verantwoordelijkheid toe. Hij moet ervoor zorgen, dat het suikerriet van het veld naar de fabriek wordt getransporteerd, waar dagelijks 4.000 ton suikerriet de klok rond wordt vermalen, zeven dagen per week. Daarom gebeurt het laad- en transportwerk ook 24 uur per dag. Per uur moeten ca. 40 goederenwagons aanrollen om de suikerfabriek draaiende te houden. Elke wagon heeft ongeveer vier ton suikerriet geladen. De suikerproductie is gekoppeld aan een hoog energieverbruik en stilstand van de fabriek zou lange stilstand en hoge kosten betekenen. TPC beschikt over vier locomotieven en zorgen dat over het aangelegde railsysteem het suikerriet van de zogenaamde ,Loading zones' in het veld naar de fabriek wordt getransporteerd. Op de Loading zones worden de wagons van de tractoren aan de locomotieven gekoppeld. Een compleet transport met tractoren naar de fabriek zou inefficiënt zijn, omdat het verst afgelegen veld zich op 17 kilometer afstand van de suikermolen bevindt en per tractor slechts twee wagons kunnen worden meegenomen. Alleen al voor het vervoer van suikerriet in het veld zijn meer dan 20 tractoren nodig, eveneens 24 uur per dag, waarbij om de acht uur van chauffeur wordt gewisseld.


„De tractoren hebben hier twee levens."
„De tractoren hebben hier twee levens" beschrijft Eric Pignon, de rechterhand van Frederick North-Coombes, het gebruik van de machines. „In de regel blijven ze ongeveer 10 jaar en hebben dan 30.000 uur op de teller. Per jaar draaien ze tot 4.000 uur. De eerste vijf jaren in het transport van suikerriet, vervolgens nog eens ca. 10.000 uur voor normaal gebruik op het veld, waar ze worden ingezet voor bemesten, spuiten, enz.", legt Eric Pignon het normale leven van de tractor uit onder TPC-omstandigheden. Voor transport en het normale veldwerk gebruikt TPC verschillende modellen tractoren van 50 tot 150 pk. Het rooien van de suikerrietwortels, het ploegen en de grondbewerking voor de nieuwe aanplant wordt door vier grote tractoren tot 350 pk uitgevoerd.
„De omstandigheden hier in Afrika kunnen niet worden vergeleken met de Europese verhoudingen" zegt Frederick North-Coombes. Hij kan het weten, want hij kent de Europese omstandigheden, omdat hij familiebanden in Europa heeft en vaak naar het continent is gereisd. De eisen aan de techniek, de omstandigheden, de medewerkers, dit alles is van groot belang. „De service verloopt moeizaam in Afrika. Wij zijn van alles ver verwijderd, van geciviliseerde plaatsen en dus van onderdelen, machines enzovoort", omschrijft hij de situatie op de vestigingsplaats van zijn werkgever. Daarom hecht men grote waarde bij het zoeken naar mogelijke leveranciers aan goede techniek en eersteklas servicevoorziening. Onderhoud en reparaties worden door speciaal opgeleide medewerkers in de eigen werkplaats uitgevoerd. En dus is het niet verwonderlijk, dat North-Coombes de definitie van een goede dag als volgt omschrijft: „Wanneer men er in slaagt, een complex thema of probleem succesvol op te lossen."
„We doen er alles aan, om de beste te zijn."
Het is een grote uitdaging voor Frederick North-Coombes en zijn team om geschikte werknemers te werven. „Het is heel moeilijk om goed geschoolde werknemers te vinden, daarom besteden we veel tijd aan opleiding en training. Wanneer de mensen opgeleid zijn, zoeken ze vaak een nieuwe werkgelegenheid en gaan weg, dan moet men weer opnieuw met training beginnen", zegt de 40-jarige. Een eerste klas team te hebben, waarmee men problemen kan oplossen, is voor hem de belangrijkste voorwaarde voor goed werk en kwaliteit: „Dat heeft voor mij de hoogste prioriteit – de mensen."
Wereldwijd gezien behoort Tanzania met een suikerrietproductie van 300.000 ton per jaar niet tot de grootste producenten van suikerriet. Voor de industrie en huishoudens is ongeveer 590.000 ton nodig. Er is dus een tekort aan suiker, waardoor import nodig is, wat wederom de marktsituatie en de prijzen beïnvloedt. In Tanzania behoort TPC tot een van de vier grootste bedrijven en heeft de reputatie van een gerespecteerde en gewilde werkgever. 3.000 werknemers waarvan 1.500 vaste medewerkers en 1.500 tijdelijke werkkrachten profiteren van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf, dat vele voordelen biedt. „Het is hier als een klein zelfstandig dorp", zegt Frederick North-Coombes en legt uit: „TPC biedt onderwijs, exploiteert haar eigen ziekenhuis, waarbij aan de medewerkers en hun gezinnen gezondheidszorg wordt geboden. Ik geloof, dat dit het algemeen belang bevordert en dat waarderen de medewerkers ook." Bovendien zijn alle huizen van stroom voorzien. „Wij benutten de stoom die bij de productie van suikerriet ontstaat en drijven er stoomturbines mee aan en verbranden de bagasse, dat zijn de uitgeperste, vezelachtige residuen van de plant. Zo zorgen wij ervoor, dat we onafhankelijk van zijn de stroomvoorziening door de staat." De bedrijfsleider van TPC is ervan overtuigd, dat industrie en ondernemingen een verantwoordelijkheid hebben de gemeenschappen te ondersteunen en te helpen bij de ontwikkeling van het land.
Echt goed werk betekent voor Frederick North-Coombes „alles goed te doen, bij voorkeur reeds vanaf het begin en dit goede werkniveau te behouden". De echte uitdaging is het handhaven van het goede werkniveau. „Dit is echt moeilijk. Maar we zullen er alles aan doen om de beste te zijn."

AXOS 340-310 IIIA (Tier 3)
U gebruikt de AXOS dagelijks. Door zijn compacte afmetingen is hij enorm flexibel en voor allerlei werkzaamheden inzetbaar.
AXOS 340 | AXOS 330 | AXOS 320 | AXOS 310 | ||
---|---|---|---|---|---|
Cilinders | 4/TI | 4/TI | 4/T | 4/T | |
Cilinderinhoud | cm3 | 4400 | 4400 | 4400 | 4400 |
Nominaal toerental | t/min | 2200 | 2200 | 2300 | 2300 |
Nominaal vermogen (ECE R 120) | kW/pk | 75/102 | 68/92 | 64/87 | 55/75 |
Max. vermogen (ECE R 120) | kW/pk | 75/102 | 68/92 | 64/87 | 55/75 |
Max.koppel (ECE R 120) | Nm | 410 | 398 | 364 | 306 |

Verder aan te bevelen: