Thailand

Aroon Thala-in, Thailand

Over het bedrijf

Bestaat sinds

1986

Medewerkers

Zuiver familiebedrijf

Veebezetting

Kippen en ganzen voor het eigen gebruik

Landbouwgrond

37 Rai, (6 hectare/ 14,6 acres)

Bodemgesteldheid

Leemgrond

Neerslaghoeveelheden per jaar

Ca. 1.000 mm in de provincie Khon Kaen.

Gemiddeld valt er in het noordoosten van Thailand ca. 1.200 mm

Machinebestand

1 TALOS 120

Over Thailand

Bevolking

Rond 68 miljoen inwoners

133 inwoners per km² (per 247 acres)

Totale oppervlakte

Ca. 51,3 miljoen hectare (Ca. 126,7 miljoen acres)

Landbouwgrond

Ca. 24 miljoen hectare (Ca. 59,2 miljoen acres)

Daarvan 9,9 miljoen hectare voor de rijstteelt, gevolgd door suikerriet, cassave, maïs en natuur rubber

Aantal landbouwbedrijven

Ca. 1,5 miljoen.

De gemiddelde bedrijfsgrootte bedraagt 3 hectare. Meer dan een derde van de bedrijven bewerkt echter minder dan 1,5 hectare.

Rijst is na maïs en voor tarwe de tweede belangrijkste graansoort op de wereld.

 

Rijst is na maīs en voor tarwe de tweede belangrijkste graansoort in de wereld. Meer dan 90 procent van de wereldproductie van rijst komt uit Azië en wordt ook nu nog grotendeels met de hand geoogst op zeer kleine percelen. Het klimaat in Zuidoost-Azië is ideaal voor de rijstteelt. Er zijn meer dan 200 miljoen rijstboeren en vooral in de landelijke gebieden is de teelt van rijst voor vele miljoenen mensen de enige bron van inkomsten. Het verbouwen gebeurt in principe op twee verschillende manieren: nat en droog. Ongeveer 80 procent van de wereldwijde hoeveelheid rijst komt tegenwoordig van de natte rijstteelt. Dat was niet altijd zo. Rijst werd gekweekt tot een waterplant. Rijst is goed bestand tegen overstromingen, omdat hij gedurende duizenden jaren voor de wortels een soort beluchtingsweefsel heeft ontwikkeld – het zogenaamde aërenchym, dat de gasuitwisseling in het weefsel reguleert. Het voordeel van telen van rijst op ondergelopen velden ligt daarin, dat de onkruid en parasietendruk gering is. De droge rijst daarentegen wordt beschouwd als een ondersoort van de hedendaagse rijst. De teelt op niet ondergelopen velden, die men vooral in regio's met weinig neerslag vindt, is relatief gecompliceerd. De droge rijst heeft een hoge luchtvochtigheid nodig en op de percelen moet men meer onkruid bestrijden. Daardoor vallen de opbrengsten van droge rijst weliswaar lager uit, maar hij wordt extra gewaardeerd vanwege zijn intense aroma's.

Dankzij de TALOS kan er altijd op de velden worden gewerkt, zelfs op hete dagen.

 

Tijdens de groeiperiode voert Aroon Thala-in twee bemestingsgiften uit. Dit gebeurt met de hand. De eerste, wanneer de planten twee tot drie maanden oud zijn en de tweede in augustus/september direct na de bloei. De oogst gebeurt normaal gesproken in november en december. Het water wordt daarvoor enkele dagen voor de oogst van de velden afgevoerd, zodat deze met de kleine rijstmaaidorsers kunnen worden bereden. De gemiddelde opbrengst die de boer behaalt, ligt rond 500 kilo per rai, omgerekend ongeveer 3 ton per hectare.

 

De grootste trots van Aroon Thala-in is de CLAAS tractor, die hij een,„echte partner“ noemt. In 2011 zag hij hem op een demonstratie. „Ik had me in de markt georiënteerd, me met verschillende merken bezig gehouden en wilde eigenlijk een ander merk kopen." Maar hij was zo onder de indruk van de krachtige uitstraling en uitrusting van de machine, dat hij van gedacht veranderde. „De dealer liet me een proefrit maken, en ik was meteen overtuigd". herinnert hij zich. Nog op dezelfde dag heb ik hem gekocht. „Mijn vader heeft vroeger nog met een buffel gewerkt en ik had een eenassige tractor. Toen waren er nog geen tractoren hier in de omgeving", kijkt Aroon Thala-in terug. Sinds hij een tractor heeft, is het zijn leven en dat van de familie eenvoudiger en aangenamer geworden. „Daarmee te rijden is zo comfortabel, er zijn meerdere versnellingen om uit te kiezen en vooral: wij kunnen nu op elk gewenst moment op de velden werken, zelfs op hete dagen, wanneer de zon brandt en wij normaal gesproken bescherming moesten zoeken in de schaduw." Nu kunnen we op de tractor zitten en beschermd door een dak eenvoudig verder werken. „Dat is zo veel beter dan een handgeduwd apparaat, waar men ook nog eens moe van het lopen wordt.“ Ja, men zou kunnen zeggen, dat de tractor hem levendiger en gelukkiger heeft gemaakt.


Fotogalerij


Making Of - Achter de coulissen