Australia

Ceres Agriculture, Australia

Despre fermă

Anul înfiinţării

2000

Personal

105 angajați

Șeptel

100.000 de vite (producție anuală)

25.000 de oi merinos

Suprafață de teren cultivată

30.000 ha, incluzând 16.000 ha de teren arabil și 14.000 ha de pășune

Tipul de sol

Soluri nisipoase și bazaltice

Cantitatea de precipitaţii anuale

Între 600 și 700 mm, în funcție de regiune

Utilaje agricole

4x LEXION 740

2x LEXION 770

3x AXION 950

1x AXION 930

2x AXION 810

1x ARION 630C

1x ARION 620C

Despre Australia

Populaţie

Aprox. 23,6 milioane

3,1 locuitori pe km² (pe 247 acri)

Suprafață totală

770 milioane ha (1.902.711.437 acri)

Suprafață de teren cultivată

385 milioane ha (951.355.718 acri)

Număr de ferme

Aprox. 123.000

Peste 70% dintre ferme au o suprafață mai mică de 500 ha (1.235 acri). 100 de ferme au suprafețe de peste 500.000 ha (1.235.526 acri).

Am muncit din greu pentru a dezvolta o afacere durabilă.

 

Mark Mason este un fermier australian din a șasea generație și a lucrat ca inginer agronom timp de mai mulți ani înainte de înființarea companiei Ceres Agriculture în 2000 împreună cu omul de afaceri australian Garrick Hawkins. La acel moment, afacerea includea o singură fermă și doi angajați. „În ultimii ani, am muncit din greu pentru a dezvolta o afacere durabilă, deși la început nu ne gândeam la ceva de o asemenea amploare”, recunoaște acesta și explică: „Am realizat rapid cât de mare ar trebui să fie afacerea pentru a putea funcționa eficient. Economia de scară este unul din modurile de a rămâne competitiv la nivel global”. Durabilitatea este de asemenea esențială – atât din punct de vedere ecologic, dar și economic – deoarece: „Ne desfășurăm activitatea într-un mediu foarte dificil, într-o țară unde nu primești ajutoare de stat, de fapt există doar o reducere pentru carburantul diesel, așadar trebuie să fim într-o formă bună și competitivi la nivel global”. Mason știe că agricultura poate fi abordată și pornind de la un sistem cu investiții foarte mici și fără a inova. „Modul nostru de abordare a fost exact opusul, deoarece avem nevoie de un flux bun de numerar pentru a ne plăti personalul”, explică acesta convingerea care a dus la crearea unei afaceri la o asemenea scară.

„Cele mai importante lucruri pentru noi, atunci când ne alegem echipamentele, sunt calitatea și fiabilitatea. Am găsit ambele calități la CLAAS”.

 

Însă preocuparea pentru calitate a Ceres Agriculture nu se oprește doar la producerea cărnii de vită de primă clasă. Pentru a lucra eficient și a garanta în același timp un nivel ridicat de calitate, foarte multe lucruri trebuie să se întâmple la momentul potrivit: oamenii, utilajele, solul și vremea. Mark Mason și echipa sa au utilajele complet sub control. „Cele mai importante lucruri pentru noi, atunci când ne alegem echipamentele, sunt calitatea și fiabilitatea. Am găsit ambele calități la CLAAS”. Compania utilizează 9 tractoare CLAAS și 6 combine de recoltat CLAAS. În ceea ce privește tractoarele, Mark Mason menționează faptul că utilizarea unor echipamente fiabile este esențială, mai ales în timpul recoltelor de iarnă, atunci când lucrează 24 de ore pe zi, timp de 8 săptămâni. Aceleași lucruri se aplică și în cazul semănatului, atunci când tractoarele sunt echipate cu semănătoare Morris cu discuri sau dinți și remorci pentru semănătoare Air Carts de 11 tone. Confortul operatorului este la fel de important și Mark Mason știe acest lucru: „când băieții stau în utilaje pentru perioade lungi de timp, confortul îi ajută să își mențină concentrarea și să evite problemele”. O altă provocare pentru agricultură în general și mai ales pentru utilaje este vremea. În timpul verii, temperaturile depășesc adeseori 40 de grade Celsius, fiind dificil de suportat. Însă utilajele CLAAS sunt la lucru. Mark Mason remarcă și avantajele enorme ale consumului redus de carburant. „În comparație cu celelalte echipamente de pe piață, utilajele CLAAS sunt foarte eficiente din punctul de vedere al consumului de carburant, iar acesta este un aspect foarte important pentru o afacere care utilizează 3 milioane de litri de motorină într-un an. Mai ales dacă ținem cont de numărul de ore de utilizare a tractoarelor: tractoarele noastre folosite pentru plantat sunt utilizate aproape 2.000 de ore pe an. Dacă putem economisi puțin carburant, efectul este mare”. Pe lângă fiabilitate, eficiență și confort, service-ul este un alt factor extrem de important în alegerea utilajelor. „Mare parte din activitatea noastră se desfășoară contracronometru. Câteva ore sau o zi de inactivitate ne poate costa câteva zeci de mii de dolari”, afirmă Mason. Deși compania are proprii mecanici, aceștia nu pot repara totul. Însă Mason se poate baza pe Jeremy Matthews de la dealerul WJ Matthews din Moree - aflat la o oră distanță cu mașina de fermă.

„Sunt foarte mândru de munca pe care o prestează angajații noștri. Fără ei, nu ne-am afla în poziția în care suntem astăzi”

 

În prezent, Ceres Agriculture are 105 angajați cu normă întreagă implicați în operațiunile cu vite, oi, de recoltare și de logistică, în administrație și contabilitate. Însă, așa cum explică Mark Mason, nu este ușor să găsești personal bun. „Suntem relativ izolați aici, la 100 de kilometri de cel mai apropiat oraș”. Însă el oferă angajaților condiții bune. Un simț de răspundere, pasiune și atmosferă de echipă: prin aceste caracteristici se evidențiază echipa Ceres. „Sunt foarte mândru de munca pe care o prestează. Lucrează din greu și sunt foarte dedicați afacerii. Fără angajații noștri, nu ne-am afla în poziția în care suntem astăzi”, afirmă directorul cu convingere. Așadar nu este deloc surprinzător că valorile companiei sunt atenția, calitatea și respectul. „O zi în care producem ceva de care putem fi cu adevărați mândri, ceva ce oamenii își doresc să consume, este o zi de muncă excelentă”, explică Mark Mason, adăugând: „Cultivarea produselor folosite pentru hrană îți aduce foarte multe satisfacții. Este greu de întrecut acest sentiment”. Este ușor de înțeles că munca pe care o prestează îi aduce mari împliniri. Îi place provocarea și nu îi place să fie rigid. Este convins că fermierii din Australia trebuie să fie flexibili și să se adapteze cu ușurință. Calități pe care le deține cu siguranță. Viziunea sa: să creeze o afacere durabilă și profitabilă.


Galerie de imagini


Making of – În culise