Danemarca

Ferma Braeraa, Haderslev, Danemarca

Despre afacere

Anul înfiinţării

Preluată de Kim Kragh în anul 1994.

Ferma Braeraa există din anul 1780.

Șeptel

3.000 de porci (grajdurile sunt închiriate)

Angajați

-

Suprafață de teren cultivată

Kim Kragh a administrat 1.200 ha până în 2012.

Acum administrează 600 ha, dintre care:

310 ha grâu de iarnă

160 ha orz de primăvară și de iarnă

130 ha rapiță

Rotaţia culturilor

Orz de iarnă, rapiţă de iarnă, grâu de iarnă, grâu de iarnă, orz de primăvară

Tipul de sol

Sol dificil, parţial argilos, nisipos.

Cantitatea de precipitaţii anuale

800 mm

Utilaje agricole

1 AXION 810

1 AXION 840

1 XERION 3300 TRAC VC

(Ca urmare a restructurării fermei, modelele AXION 810 şi XERION 3300 au fost înlocuite cu un model AXION 930)

Despre Danemarca

Populaţie

5,5 milioane de locuitori

Suprafaţă

Aproximativ 4,3 milioane de hectare (aproximativ 10,6 milioane de acri)

Suprafață de teren cultivată

Aproximativ 2,6 milioane de hectare (aproximativ 6,5 milioane de acri)

Număr de ferme

Aproximativ 42.000

Dimensiunea medie a unei ferme

63 hectare (156 acri)

În plus, în multe domenii, Danemarca are prevederi mai stricte decât cele ale directivelor Uniunii Europene.

 

Însă un singur lucru îi mai dă bătăi de cap din când în când, iar acest fapt este comun multor fermieri din Danemarca: în comparaţie cu restul Uniunii Europene, cadrul legislativ este foarte restrictiv. „Vrem să protejăm şi să lucrăm cu ce ne oferă natura. Suntem convinşi că facem agricultură în mod profesionist şi am vrea să ni se acorde mai multă încredere”. Danemarca este un pionier în privinţa menţinerii unor standarde europene ridicate referitoare la protecţia animalelor, a naturii, a mediului înconjurător şi a consumatorului. În plus, în multe domenii, Danemarca are prevederi mai stricte decât cele ale directivelor Uniunii Europene. Pentru a da un exemplu, Kim Kragh explică: „Cantitatea maximă de azot pe care un cultivator de plante din Danemarca o poate utiliza pe hectar este de 140-160 kg, în timp ce în alte state europene este prevăzută o cantitate maximă de 170-230 kg, în funcţie de sol şi de tipul de cultură”.

„Mă aştept ca producătorul de utilaje să asigure un service excelent şi să rezolve imediat orice probleme se ivesc”.

 

Pentru Kim Kragh, capacitatea de a reacţiona rapid şi eficient este o altă componentă esenţială a muncii sale zilnice. Acesta descrie cerinţele după cum urmează: „Mă aştept ca producătorul de utilaje să asigure un service excelent şi să rezolve imediat orice probleme se ivesc. De altfel, acesta este modul în care îmi gestionez ferma”. „Acest lucru este important, pentru că nu ne-am putea descurca fără utilaje”. El a utilizat combinele de recoltat CLAAS pentru ferma sa timp de mai mulţi ani şi a fost foarte mulţumit de asistenţa oferită şi de service. „Tocmai de aceea am ales tractoarele CLAAS. Au existat câteva provocări şi probleme la început, însă toate au fost rezolvate rapid şi în mod profesionist”.

 

Acum, Kim gestionează singur ferma în cea mai mare parte a timpului şi se ocupă de toată activitatea dintr-o fermă învecinată cu o suprafaţă de aproximativ 200 de hectare, în calitate de antreprenor. Singurul lucru pe care nu îl face este să împrăştie îngrăşămintele. Când este nevoie, apelează la doi muncitori cu ora care îl ajută cu plăcere.

 

Potrivit experienţei lui Kim Kragh, a fost important să efectueze fiecare operaţiune la momentul potrivit, în special datorită faptul că în 2002 a trecut la tehnologia fără arătură, după unele experimente de succes efectuate pe câteva terenuri. „Acest sistem necesită ceva mai multă atenţie în ceea ce priveşte controlul buruienilor şi trebuie să fii la locul potrivit în momentul potrivit pentru cultivarea solului, astfel că este nevoie ca forţa de muncă şi utilajele să fie pregătite la momentul oportun”, explică Kim Kragh, însă „obţin recolte mai bune, economisesc timp şi motorină şi am impresia că terenurile sunt mai practicabile”.


Galerie de imagini


Making of – În culise