Kazahstan

T.O.O. Rodina

Despre fermă

Anul înfiinţării

1994

Șeptel

1.500 vaci de lapte, plus viței

Personal

520, plus angajați temporar în sezonul de recoltare

Suprafaţă

62.000 ha, dintre care

41.000 ha pentru cereale,

4.000 - 4.500 ha anual pentru furaje

2.600 ha pentru ierburi perene și lucernă

2.500 - 3.000 ha pentru porumb,

Restul este teren necultivat

Rotaţia culturilor

Rotaţia culturilor pe terenul pentru cereale:

3x grâu de primăvară, 1x miriște

sau

3x grâu de primăvară, 1x orz de primăvară, 1x miriște

Terenul pentru furaje:

3x porumb, 1x iarbă furajeră

Tipul de sol

Argilos

Cantitatea de precipitaţii anuale

150 - 200 mm

Utilaje CLAAS

2 JAGUAR 830

18 TUCANO 320

13 MEDION 310

1 XERION 3800

2 XERION 4000

3 XERION 4500

1 XERION 5000

1 SCORPION 7040

Despre Kazahstan

Populaţie

Aproximativ 17,6 milioane

Suprafață totală

261,1 milioane de hectare (645,09 milioane de acri)

Suprafață de teren cultivată

215,6 milioane de hectare (532,7 milioane de acri)

Număr de ferme

200.350

(fără fermele mici, care însumează încă o mare parte din suprafețele agricole din Kazahstan.)

Precipitațiile se încadrează doar între 150 - 200 mm pe an

 

Bunul cel mai de preț este apa. Precipitațiile anuale sunt de numai 150 până la 200 mm, iar în anii mai dificili chiar sub nivelul de 100 mm. Există, de asemenea, un risc permanent de eroziune a solului și de evaporare din cauza vânturilor de stepă. Prin urmare, zăpada are un rol foarte important aici în stepă, fiind o sursă extrem de importantă de apă. Din acest motiv, o practică des întâlnită în Kazahstan este ƒ„retenția zăpezii” sau „aratul zăpezii”. Tractorul trage un cadru cu patru lame. Perechile de lame sunt dispuse față în față, îngustându-se înspre spate. Acestea trag zăpada de la o lățime de aproximativ 2,50 m într-o brazdă enormă, cu o lățime de circa 1 m. În funcție de cantitatea de zăpadă, brazda poate atinge o înălțime de până la 50 cm. Viteza de lucru în timpul acestei operațiuni este de aproximativ 10 km/h, iar direcția anterioară de lucru pentru cultivarea terenului este irelevantă. Ceea ce contează este direcția vântului, deoarece brazdele sunt create transversal față de această direcție. Acest lucru reduce riscul de viscolire a zăpezii sub acțiunea vânturilor de stepă. Acesta este primul motiv. Cel de-al doilea este asigurarea pătrunderii în sol a apei rezultate din topirea zăpezii. Dacă zăpada ar fi lăsată să se topească în poziția inițială, cel mai probabil apa rezultată din topirea zăpezii s-ar aduna în zone adâncite etc., deoarece solul de sub zăpadă ar fi înghețat și nu ar mai putea absorbi apa. Prin această metodă, stratul de zăpadă de la marginea brazdelor este mai subțire. Aici, zăpada se topește mai repede, solul de culoare închisă iese la iveală, este încălzit de soare, se dezgheață și apa poate fi absorbită. Bineînțeles că brazdele se dezgheață mai greu, apa fiind distribuită în mod practic către marginile acestora, în porțiunile dezghețate ale solului. Această metodă este utilizată în Kazahstan de peste 40 de ani. Nu este folosită peste tot și nici în fiecare an, ci în funcție de experiență, adâncimea și calitatea zăpezii, prognozele meteo și, de multe ori, din instinct. Scopul este, bineînțeles, de a compensa costurile suplimentare prin creșterea productivității. În verile uscate, productivitatea poate crește cu până la 30%.

Eficiența și fiabilitatea sunt vitale pentru semănat.

 

Cea mai importantă perioadă pentru producția de cereale este 10 - 15 mai. Aceste 5 zile determină randamentul recoltei. De obicei, semănatul nu poate avea loc înainte de 10 mai deoarece solul este prea rece, iar după 15 mai există riscul ca perioada de creștere să fie prea scurtă pentru a obține o recoltă profitabilă. „Cele mai dificile lucruri în această zonă sunt condițiile meteorologice și perioada scurtă de creștere, care se întinde, de obicei, de la 15 mai până la 15 august”, explică Kanat Adilbekov, Agronom Șef în cadrul T.O.O. Rodina. Ceea ce înseamnă o perioadă de creștere de 80 - 100 de zile. Prin comparație, în Germania această perioadă este de circa 250 de zile. De aceea, eficiența și fiabilitatea sunt vitale pentru semănat și principalele motive pentru care această fermă utilizează numai tractoare mari. În această perioadă a anului, tractoarele XERION au atașate semănători Horsch Sprinter, pentru un randament de până la 15 ha pe zi per utilaj.

 

În timpul semănatului, umiditatea solului este testată zilnic. În medie, în funcție de condițiile meteorologice, sămânța este semănată cu 2-3 mm mai adânc în fiecare zi pentru ca cerealele să beneficieze de apă suficientă pentru germinare. În anii foarte secetoși, semințele pot fi amplasate la o adâncime de până la 10 cm în pământ – o acțiune de echilibrare agricolă care necesită multă experiență, deoarece durează mai mult până răsar culturile.

 

Perioada scurtă de creștere afectează, de asemenea, producția de lapte, deoarece T.O.O. Rodina produce toate furajele necesare pentru hrana celor 1.500 de vaci de lapte și a vițeilor. Din motive logistice, terenul pentru producerea furajelor este situat în jurul fermei. La fermă se cultivă și porumb. Producția medie de soiuri de porumb care ajung rapid la maturitate este de circa 15 - 25 t la hectar. „Principala problemă legată de hrana animalelor este lipsa de carbohidrați și de proteine”, explică Julia Kolenovskaya, zootehnist șef în cadrul T.O.O. Rodina. „Rezolvăm această problemă cumpărând făină de floarea soarelui și utilizând polizaharide”. Prin urmare, ferma obține o producție medie rezonabilă de 8.000 l de lapte.


Galerie de imagini


Making of – În culise