Norvegia

Compania Eitrheim, Norvegia

Despre afacere

Fondat în

2000

Angajați

5 persoane

Șeptel

-

Suprafață de teren cultivată

Exclusiv pe bază de contract

Rotaţia culturilor

-

Tipul de sol

Regiune de munte

Cantitatea de precipitaţii anuale

670 mm

Utilaje agricole

1 CLAAS XERION 3300 TRAC VC

1 CLAAS ARION 540

1 CLAAS ARION 640

Despre Norvegia

Populaţie

aproximativ 5,1 milioane de locuitori

Suprafaţă

aproximativ 385.200 km² (aproximativ 38,5 milioane de hectare)

Suprafață de teren cultivată

aproximativ 983.000 de hectare

Numărul de ferme

aproximativ 43.525

Dimensiunea medie a unei ferme

aproximativ 22,6 hectare

" Dacă îți place ceea ce faci, muncești de zece ori mai bine, decât dacă faci asta numai pentru bani”.

 

În Hemsedal, se întâmplă adesea ca iarna să dureze o mare parte a anului. Prima zăpadă poate cădea în octombrie, iar ultima fulguială poate cădea în luna mai. Cea mai scăzută temperatură de care îşi aminteşte Tormod Eitrheim în Hemsedal a fost în 2010, când termometrul arăta minus 40 de grade! Soţia şi copiii nu îl văd prea des în timpul lunilor lungi de iarnă, pentru că, în majoritatea cazurilor nu ajunge acasă mai devreme de ora 11 noaptea. În iernile grele, când ninge în mod regulat, este acasă doar câteva ore, când doarme. „Partea aceasta a anului este foarte solicitantă pentru noi,” explică Tormod Eitrheim. „Pentru şoferii mei, pentru mine şi pentru familia mea. Însă, atunci când ajung acasă, intru în dormitoarele copiilor şi îi privesc. Sunt lângă ei, dacă nu pot să doarmă. Mă asigur că totul este în regulă.”

Pentru Tormod Eitrheim, copiii sunt un dar aparte: „Cred că utilajele şi tractoarele sunt cele mai tari lucruri cu care poţi munci, dar a avea copii este cel mai bun fapt pe care îl poate realiza un om. Este o altă dimensiune a vieţii tale,” spune el cu mândrie. Tormod vrea să se asigure că cei doi fii şi fiica sa sunt crescuţi în același fel ca el, că toţi au aceleaşi oportunități, dar, mai mult decât orice, vrea ca ei să-şi urmeze visurile, la fel cum a făcut-o şi el, pentru ca acum să își poată trăi visul. Drumul pe care l-a ales a fost uneori dificil, el lucrând, timp de patru ani, ca soldat pentru ONU, deoarece a crezut că acest lucru o să-l facă fericit. Însă, astăzi se declară fericit pentru că întotdeauna și-a urmat inima. Acum a realizat că îi place deopotrivă să ajute oamenii și să lucreze cu tehnologie de ultimă generație, iar slujba de acum i le oferă pe amândouă. El s-a hotărât să înceapă să lucreze în calitate de contractor independent împreună cu soţia sa în anul 2000. „Viaţa este scurtă şi este important să faci ce-ţi place şi ceea ce simţi că este corect. Dacă esti cu adevărat pasionat de munca ta, lucrezi de zece ori mai bine decât dacă o faci doar pentru bani.” Munca excelentă „dă un sens fiecărei zile”.

"Într-un final, utilajul a fost mai bun decât mă așteptam."

 

„Mi-am imaginat întotdeauna cum ar trebui să arate tractorul ideal pentru mine şi atunci când am văzut acest XERION la un târg de agricultură mi-am dat seama că avea multe dintre caracteristicile pe care le schiţasem chiar eu.” Însă, avea să treacă ceva timp până când va putea să-şi cumpere tractorul ideal pentru că dealerul său de utilaje agricole din Norvegia vindea alte mărci de tractoare. Trei ani mai târziu, a primit o scrisoare de la dealerul lui: tractoarele CLAAS erau acum disponibile în Norvegia. „Am fost foarte impresionat,” recunoaşte Tormod Eitrheim. „Nu mulţi vânzători şi-ar aminti dorința mea după trei ani, fără a fi vorbit deloc în tot acest timp. M-am gândit că dealerul este foarte profesionist. Îmi place asta.” Aşa că a plecat să încerce XERION-ul. „Deşi XERION-ul era scump, investiţia a meritat din toate punctele de vedere, pentru că, în final, utilajul a fost chiar mai bun decât mă aşteptam. De fapt, a fost cea mai bună investiţie a noastră şi a schimbat complet modul în care lucrăm.” Un alt aspect care l-a impresionat a fost serviciul clienţi al CLAAS. „Calitatea tractoarelor trebuie să fie foarte bună” spune Tormod Eitrheim, „altfel nu ar rezista în afacerea mea. Tractoarele sunt folosite multe ore în fiecare an şi munca este destul de grea. Însă, serviciile bune de asistenţă sunt esenţiale, chiar dacă ai cel mai bun tractor din lume.”

Totuşi, există un lucru pe care nici cel mai bun tractor din lume nu îl poate rezolva: nemulţumirea câtorva dintre persoanele pe care el încearcă să le mulţumească zi de zi. „Nu trebuie să fii un om sensibil pentru a putea rămâne în această afacere” spune Tormod Eitrheim. „Când oamenii rămân înzăpeziți dimineaţa, bineînţeles că nu este vina lor, este vina celui care încă nu a curăţat zăpada. Uneori oamenii pot fi foarte nepoliticoşi,” declară el cu un zâmbet relaxat. Dar încă îi place să-i ajute, deşi nu poate să fie oriunde oricând. Nu îl deranjează, pentru că „atât timp cât singura nemulţumire a oamenilor este zăpada de pe drumuri, ştiu că trăiesc într-o ţară foarte bună.” Compensația pentru munca sa, stresantă uneori, şi pentru presiunea timpului, o găsește în pacea extraordinară pe care o simte când este în munţi. „Atunci când curăţ o trecătoare care a fost închisă toată iarna, totul este nemișcat. Nu este zgomot pe drum, nu sunt oameni, nici animale, doar linişte,” explică el, descriind momentele rare când se bucură de această liniște profundă.

Faptul că face tot ce poate în fiecare zi pentru clienţii săi, familia sa şi pentru sine este ceea ce îl impulsionează pe Tormod Eitrheim. Recunoaşte că este un perfecţionist și că nu este „niciodată mulţumit”, dar asta îl motivează să-şi facă întotdeauna treaba cu pasiune, pentru că este convins că nu există niciun alt mod de a dobândi cele mai importante lucruri în viaţă – fericirea şi satisfacţia.


Galerie de imagini


Making of – În culise