Austria

Austria

Despre ferma familiei Unterweger

Anul înfiinţării

1972

Peter Unterweger a preluat ferma de la tatăl său în 2005

Șeptel

80 de vaci de lapte, plus viței

Informații privind suprafața fermei

Fermă de familie

Suprafaţă

78 ha, din care

64 ha pășune,

14 ha ovăz, mei, triticale

Tip de sol

argilos, unele soluri cu pietriș, densitate medie-ridicată

Cantitatea anuală de precipitații

Aprox. 1.000 mm

Utilaje CLAAS

ARION 410

CORTO 3200 FN

DISCO 2650

LINER 1650 TWIN

Despre Austria

Populaţia

Aprox. 8,7 milioane

Suprafață totală

8,39 milioane ha (20,73 milioane acri)

Suprafaţă de teren agricol cultivată

2,73 milioane ha (6,74 milioane acri)

dintre care 1,3 milioane ha (3,2 milioane acri) pășune permanentă și 1,36 milioane ha (3,3 milioane acri) teren arabil.

Numărul de ferme

166.317,

din care 92% întreprinderi individuale

Sunt mulți fermieri care fac treba bună.

 

În Austria, agricultura este dominată de către ferme de familie și ferme de dimensiuni destul de reduse. Motivul îl constituie terenul natural, cu alte cuvinte, munții. Ferma familiei Unterweger este amplasată într-o regiune deluroasă, unde se pune accentul în principal pe pășuni. Austria se bucură de natura bogată și a implementat o strategie bună de asigurare a calității în urmă cu mulți ani. Procentajul fermelor montane este foarte ridicat (aproximativ 40%) și există și un număr mare de ferme bio (aproximativ 18%). Supermarketurile din Austria oferă în prezent o gamă foarte largă de produse regionale și bio. În prezent, produsele bio alcătuiesc 9% din vânzările de unt și 19% din vânzările de lapte, iar cererea este în creștere. De asemenea, fermierii din Austria sunt printre cei mai tineri și cei mai bine educați fermieri din Uniunea Europeană.

 

Chiar și în acest context, decizia familiei Unterweger de a trece la agricultura bio a fost un proces îndelungat. „Ne-am gândit la asta cel puțin 10 ani,” afirmă Peter, iar soția lui, Maria, îl aprobă: „Chiar și când am început să ne gândim mai serios și să analizăm mai multe aspecte și tot a durat câțiva ani.” Însă apoi decizia a fost luată brusc.

 

Probabil că l-a ajutat faptul că a discutat cu colegii lui, lucru foarte important pentru Peter, indiferent dacă aceștia practică agricultura bio sau tradițională: „Sunt mulți fermieri care fac o treabă bună”, spune el. Peter este de părere că toată viața nu trebuie să încetezi să înveți.

Tehnologia din zilele noastre ajută extrem de mult la obținerea producției exacte pentru hrana necesară.

 

Lui Peter îi place cel mai mult să stea afară, în natură, să pregătească pășunile sau să lucreze în pădure. „Vara mă descurc aproape în întregime fără tehnologie, pentru că nu există nimic mai simplu decât să bați câțiva stâlpi și să lași vacile pe pășune. Însă iarna am nevoie de hrană de înaltă calitate, pe care o poți obține doar cu utilaje eficiente.” Service-ul bun este la fel de important ca utilajele. De aceea, Peter se bazează pe dealerul de utilaje agricole Bernhard Wölfleder, pe care îl cunoaște din copilărie. Atunci când Bernhard a trecut de la Steyr la CLAAS în urmă cu câțiva ani, Peter a fost de asemenea convins. „Utilajele de recoltat furaje asigură cel mai ridicat grad de calitate,” confirmă Bernhard Wölfleder. Peter adaugă: „Dețineam tractoare care aveau vreo 20 de ani și erau bune, însă tehnologia modernă mă ajută să produc hrană la calitatea de care am nevoie.”

 

De obicei, Peter reușește patru recoltări pe an, deși cifra variază de la teren la teren. „Fiecare pășune este într-un stadiu diferit de creștere. Desigur, mai sunt și condițiile meteo care se pot modifica foarte repede. Dacă este prea ud, nu pot ajunge la pajiști.” Așadar, el recoltează pajiștile în perioade diferite. Acesta este și motivul pentru care recoltează iarba ca baloți de siloz în loc să o însilozeze în silozuri orizontale. Astfel, iarba este mai flexibilă și asigură mereu aceeași calitate a furajului, explică el. Peter cosește și pregătește silozul de iarbă cu propriile utilaje, un tractor CLAAS ARION 410 în combinație de cositori CORTO și DISCO, precum și o greblă de adunat LINER 1650 TWIN. De balotarea și legarea baloților se ocupă contractorii.


Galerie de imagini


Making of – În culise