Polonia

Afacerea Różańsk, Polonia

Despre afacere

Anul înfiinţării

1978

Despre afacere

Agricultură
Prestator servicii
Transport

Șeptel

-

Angajați

30, circa 40 în campanie

Suprafață de teren cultivată

Ferma proprie: 800 de hectare
Servicii contractate pe 2000 de hectare

Culturi/rotaţie

Grâu, triticale, rapiţă, lupin, orz, ovăz, culturi intercalate

Tipul de sol

Nisip

Cantitatea de precipitaţii anuale

Aproximativ 550 mm

Utilaje agricole

XERION 3300 TRAC VC

AXION 950, 920, 850

AXION 810

ARION 640, 620

LEXION 770, 2x 670

TUCANO 440

MEGA 204

JAGUAR 870

SCORPION 9040, 7035

QUADRANT 3200, 2200

Despre Polonia

Populaţie

38,5 milioane

Suprafaţă

312.679 km² (31,2 milioane de hectare / 77,0 milioane de acri)

Suprafață de teren cultivată

Aprox. 14,6 milioane de hectare (36,1 milioane de acri)

Număr de ferme

1,429 Milioane

Dimensiunea medie a unei ferme

10,2 ha (25 de acri)

„ Am fost primii care am achiziționat o combină de recoltat.“

 

În Polonia, o firmă ca cea a familiei Różański este destul de rar întâlnită. Și în prezent, agricultura poloneză este dominată de ferme de mici dimensiuni, aflate în general în sudul și în estul țării. Fermele de 5 hectare reprezintă 52% din totalul fermelor. Sunt motive istorice pentru acest fapt. Agricultura poloneză a cunoscut trei etape principale: în timpul etapei de reconstrucție în 1940, limita superioară a proprietăților private a fost stabilită la 15 de hectare de teren arabil și 20 de hectare pentru fermele de animale. În unele regiuni, limita de proprietate a fost stabilită la doar cinci hectare, iar restul terenului a fost revenit în proprietatea statului. Sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950 au fost marcați de dezvoltarea fermelor de stat și, în același timp, de colectivizarea fermelor mici în cooperative agricole. Primele semne ale dezvoltării sectorului economic privat au început să apară în 1957, iar din 1990 fermele de stat au început să fie divizate. Anii următori au fost marcați de privatizarea și consolidarea agriculturii poloneze pentru a pregăti intrarea Poloniei în Uniunea Europeană.

 

Deci, Rozanski tatăl a fost pe drumul cel bun, atunci când a cumpărat primele sale zece hectare de teren arabil, în 1978 și, treptat, a profitat de toate oportunitățile de a cumpăra mai mult teren. La începutul anilor 1990, Różańskis deținea deja 50 de hectare, iar atunci când a avut posibilitatea să cumpere utilaje la mâna a doua din vest a făcut-o, el fiind primul care a cumpărat o combină de recoltat. Dar combina nu a fost folosită la capacitate maximă pe numai 50 de hectare, astfel încât activitatea de prestări servicii s-a dezvoltat în paralel, iar acum a devenit o afacere profitabilă . Firma familiei Różański  efectueze acum mai multe tipuri de lucrări agricole pentru clienții lor, de la împrăștierea gunoiului de grajd, pregătirea solului, semănat, lucrări de întreținere a culturilor, recoltarea cerealelor și furajelor, până la lucrări specializate cum ar fi consolidarea digurilor de-a lungul coastei.

„Avem o echipă minunată“

 

O provocare cu care se confruntă în permanenţă cei doi fraţi în dorinţa lor de a se dezvolta şi de a oferi servicii de primă clasă este căutarea de personal potrivit pentru a-şi mări echipa. Pentru familia Różański, angajaţii potriviţi sunt oameni care, la fel ca ei, au un simţ pentru agricultură, clienţi şi utilaje. „Avem o echipă extraordinară”, declară Tomek şi Piotr. Cu toate acestea, este din ce în ce mai dificil să găsească mai mulţi oameni care ştiu cum să opereze corect noile utilaje şi să aibă grijă de ele într-un mod corespunzător4

 

Tomek şi Piotr au personalităţi complet diferite, dar par să fie combinaţia potrivită pentru succesul afacerii lor. Atragerea clienţilor, chestiunile financiare, gestionarea afacerii, acestea sunt domeniile lui Tomek, deoarece, cum spune fratele său, este „puternic, muncitor şi perseverent.” Odată ce şi-a stabilit un obiectiv, nimic nu îi stă în cale. Pentru Tomek, totul trebuie să se desfăşoare la viteză maximă ca să fie fericit. „Eram foarte rapid şi când eram mic. Trebuie să am mereu ceva de făcut, atunci sunt fericit. Dacă apar sunt probleme, oamenii mă sună. Încerc să găsesc rapid o soluţie, singur sau alături de fratele meu.” Spre deosebire de Tomek, Piotr este mai celebral şi mai calm. El conduce încă fiecare utilaj. Piotr explică modul în care este împărţită munca: „Fratele meu se poate urca în tractor şi transporta cerealele, dar când vine vorba de semănat, arat, stropit şi împrăştiat fertilizatori, eu sunt cel care le face”. Şi ambii fraţi sunt foarte mulţumiţi cu această organizare.


Galerie de imagini


Making of – În culise