Elveția

Ferma lui Stefan Naef, Elveţia

Despre afacere

Fondat în

1978

Angajați

Stefan Naef

Regula Naef

Peter Naef (director senior)

Șeptel

20 de vaci de lapte, 15 până la 20 de animale pentru reproducere pe timpul iernii, 4-5 viței de lapte

Suprafață de teren cultivată

34 de hectare de pășune

5 hectare de pădure

Rotaţia culturilor

Doar pajişti şi fâneţe

Tipul de sol

Sol greu, argilos, cu conţinut relativ scăzut de humus

Cantitatea de precipitaţii anuale

1.600 mm

Utilaje agricole

1 tractor ELIOS 220

1 greblă LINER 370

1 greblă VOLTO 58

1 cositoare

1 remorcă autoîncărcătoare pentru suprafeţe înclinate

Despre Elveţia

Populaţia

Aproximativ 8,1 milioane de locuitori

Suprafaţă

41.285 km²

Hectare

1,05 Mii de hectare

Numărul de ferme

57.600

Dimensiunea medie a unei ferme

18,3 hectare

„Grație utilajelor şi mecanizării, în prezent poţi lucra mult mai repede pământul, faţă de acum 15 ani!”

 

Deşi şi-ar dori ca din când în când să lenevească, Stefan Naef se bucură din plin de timpul petrecut alături de animalele sale şi îşi planifică ziua în timp ce mulge vacile dimineaţa. În funcţie de perioada din an, o zi la fermă poate începe la 5.30 a.m. şi presupune o gamă variată de sarcini: muls, muncă în interior, muncă pe câmp, supravegherea utilajelor, lucrări de întreţinere şi reparaţii şi conservarea peisajului natural.

 

Standardele referitoare la producţia de lapte pentru brânzeturi sunt deosebit de ridicate. Stefan Naef explică regulile pentru prepararea brânzeturilor: „Este un proces extrem de sensibil. Trebuie să te asiguri că nu conţin substanţe nedorite. Nu poţi folosi nici măcar furaje însilozate”. Prin urmare, animalele sale sunt hrănite doar cu fân. Hrănirea suplimentară cu concentrate ar însemna costuri suplimentare şi bilanţul ar deveni în scurt timp unul negativ. Producţia anuală de lapte este de aproximativ 6.000 - 6.500 l/vacă. Stefan Naef este mândru de această performanţă. Preţul de vânzare pentru 1 litru de lapte este de aproximativ 0,70 franci elveţieni – circa 0,57 euro.

 

Stefan Naef a ales să se concentreze pe producţia de lapte de înaltă calitate pentru prepararea brânzeturilor, întâmpinând, prin urmare, provocări uriaşe în activitatea zilnică. Producţia de fân presupune muncă intensivă, în această perioadă fiind nevoie de condiţii meteo stabile, de climă uscată. De obicei, sunt posibile trei recoltări pe an, în lunile mai, iulie şi septembrie, deoarece prima zăpadă poate cădea chiar în octombrie.

 

Pentru recoltarea fânului, Stefan Naef folosește un tractor ELIOS 220 cu o greblă LINER 370. Bineînţeles că foloseşte şi utilaje specifice pentru regiunea alpină, precum o cositoare cu o lăţime de lucru de 2 m şi o remorcă autoîncărcătoare pentru zone foarte înclinate. Iată şi explicaţia pentru care a făcut această alegere: „Această combinaţie îmi permite să folosesc în mod eficient tractorul ELIOS în fâneţele noastre şi să termin treaba mai repede. Atunci când condiţiile meteo sunt nefavorabile sau când terenul este umed, deplasarea pe suprafeţele înclinate este dificilă. Trebuie să fii foarte atent”. Utilajele sunt, de asemenea, deosebit de eficiente şi versatile. Descriind schimbările care au avut loc în cadrul fermelor de produse lactate, acesta adaugă: „Grație utilajelor şi mecanizării, în prezent, poţi lucra mult mai repede pământul faţă de acum 15 ani!”. Stefan foloseşte tractorul ELIOS 220 şi pentru sarcini tipice de pentru îngrijirea pajiştilor, precum împrăştierea de îngrăşământ lichid şi solid.


Galeria de imagini


Making of – În culise