Spania

Ferma Viñedos des Vistalegre, Granátula de Calatrava, Spania

Despre fermă

Anul înfiinţării

1970

Șeptel

-

Angajați

7 angajați permanenți, plus 15 lucrători sezonieri

Suprafață de teren cultivată

120 de hectare de măslini
80 de hectare de viță de vie
70 de hectare de migdali

Tipul de sol

Terra rossa

Cantitatea de precipitaţii anuale

350 mm (până la 550 mm în ani excepționali)

Utilaje agricole

ARION 620

NEXOS 240 F

Despre Spania

Populaţie

Aproximativ 47 de milioane

Suprafață totală

49,8 milioane hectare

Suprafață de teren cultivată

Aproximativ 25 de milioane de hectare

Număr de ferme

Aproximativ 1 milion

Dimensiunea medie a unei ferme

Peste 50% din ferme au aproximativ 5 hectare sau mai puțin.

Zone cu plantații de măslini

Aproximativ 2,2 milioane de hectare

Numărul de cultivatori de măslini

Aproximativ 380.000

Este nevoie de 4 sau 5 kg de măsline pentru a produce 1 litru de ulei de măsline.

 

Cu o suprafață cultivată de aproximativ 2,5 milioane de hectare, Spania este cel mai mare producător și exportator de ulei de măsline din lume. Regiunea principală de producție este Andaluzia, în sudul Spaniei, unde se află aproximativ 60% din culturile de măslini. Aproximativ 15% din măslinii din Spania sunt cultivați în regiunea Castilla-La Mancha. Dar cultivatorii de măslini de aici trebuie să facă față unei provocări care nu există în Andaluzia – înghețul din timpul nopții, care poate începe să apară în lunile octombrie sau noiembrie, iar măslinele pentru producerea uleiului nu pot fi recoltatate până la jumătatea lui noiembrie. Acesta este domeniul în care se văd cu adevărat roadele mulților ani de experiență ai lui Juan Ángel Martín Gómez și Juan Antonio Paredes Imedio, care țin sub observație vremea și planifică recoltarea. Dacă totul merge perfect, aceștia pot preconiza o recoltă de 40 - 60 de kilograme per arbust. Cu un randament de fabricare a uleiului între 18 și 24%, sunt necesare patru sau cinci kilograme de măsline pentru a produce un litru de ulei. Cu toate acestea, cultivatorii de măslini nu știu cât vor primi pe kilogramul de ulei până la finalul recoltei. Aceștia trimit măslinele la fabrica de ulei, care le trimite rezultatul testelor efectuate pentru fiecare livrare, la sfârșitul sezonului. Prețul este determinat nu doar în funcție de tonajul furnizat, ci și de constituenți și de conținutul mediu de grăsimi al măslinelor, care influențează randamentul de fabricare a uleiului. În ultimii ani, prețul unui kilogram de măsline a fost de aproximativ 0,60 euro.

„Tractoarele CLAAS fac mare parte din treabă.”

 

Ferma utilizează un ARION 620 și un NEXOS 240 F. „Cel mic”, așa cum îl numește cu drag Juan Antonio Paredes Imedio, este utilizat pe podgorii și pentru tratarea arbuștilor. Cel mare, cu o putere de 150 CP, este utilizat pentru cultivarea mecanică a livezilor de măslini și, de asemenea, pentru lucrările de tăiere a arbuștilor din timpul iernii. Dar pentru recoltarea măslinelor au nevoie de un AXION 810 asigurat de contractorul Los Chinos, deoarece are puterea necesară pentru a acționa scuturătorul montat la partea din față. „Tractoarele CLAAS fac mare parte din treabă”, declară Juan Antonio, care este foarte mulțumit de utilaje și de lucrările de service de care beneficiază. Pentru Juan Ángel și Juan Antonio lucrările de service reprezintă factorul cheie și ceea ce i-a atras acum câțiva ani la marca CLAAS. Unul dintre tractoarele pe care le aveau în perioada aceea s-a defectat în timpul recoltei. Dealerul local de utilaje CLAAS, Agricola Menchero, i-a ajutat în scurt timp, iar această promptitudine a stat la baza unui parteneriat de încredere, care s-a continuat până în momentul de față. Frații Menchero, care gestionează acum afacerea împreună, dau dovadă în continuare de aceeași promptitudine.

 

Juan Antonio este foarte mulțumit că șeful său „nu pierde din vedere scopul și continuă plantarea”, sperând că „în viitor vom avea mai mult din toate. Mai mulți migdali, mai mulți măslini și mai multe podgorii.”


Galerie de imagini


Making of – În culise