Tanzania

TPC Ltd, Tanzania

Despre afacere

Anul înfiinţării

1930

Șeptel

-

Angajați

3.000

Suprafaţă

15.000 ha, din care
8.000 ha cu trestie de zahăr
4.600 ha de pădure/rezervaţie naturală
2.400 ha necultivate din cauza salinității crescute din sol sau datorită utilizării în scopuri rezidențiale sau industriale, drumuri, reîmpăduriri etc.

Rotaţia culturilor

-

Tipul de sol

Nisip / argilă / lehm

Cantitatea de precipitaţii anuale

400 – 500 mm

Utilaje agricole

72 de tractoare, inclusiv

1x ATLES 946

1x AXION 820

1x ARES 836

2x ARION 640 C

32x CELTIS 456

27x AXOS 340 C

8 x CERES 335

Despre cultivarea trestiei de zahăr

Cei mai mari producători de trestie de zahăr

Brazilia
India
China
Thailanda
Pakistan

Capacitatea de procesare a fabricilor de trestie de zahăr

Între 4.000 şi 40.000 de tone pe zi

"Aici, la doar 50 km de Kilimanjaro, unde este situat cel mai înalt vârf montan al Africii de 5,895 metri, clima tropicală cu mult soare crează condiții perfecte pentru recolte."

 

Mai mult de jumătate din plantaţiile de trestie de zahăr din toată lumea sunt încă tăiate manual, la fel ca la TPC. Poate fi periculos pentru că şerpii îşi fac cuib pe câmpurile cu trestie de zahăr. Este unul dintre motivele pentru care ardem trestia de zahăr înainte de a o tăia, altfel muncitorii nu ar îndrăzni să intre pe teren”, explică Frederick North-Coombes. Focul arde frunzele uscate fără a afecta tulpinile sau rădăcinile. În seara de dinainte de tăiere, managerul de producţie stabileşte ce câmpuri vor fi recoltate în ziua următoare şi acestea sunt arse. Decizia se bazează nu numai pe cât de matură este recolta, ci şi pe condiţiile meteo în anumite perioade ale anului. Este foarte posibil ca într-o anumită zonă a proprietăţii TPC să plouă, iar în alta să fie senin. „Este efectul Kilimanjaro”, explică Frederick North-Coombes.

 

Terenul deţinut de TPC Ltd este ideal pentru trestie de zahăr. Aici, la doar 50 de kilometri de Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa, de 5.895 de metri, clima tropicală cu multe zile însorite creează condiţiile perfecte pentru recoltă. Deosebit de importantă este o sursă de apă garantată – necesarul anual de apă al trestiei de zahăr este de aproximativ 1.200 - 1.500 mm. Între 400 şi 500 mm sunt asiguraţi de precipitaţii, însă în mare parte în aprilie şi mai, sezonul ploios, aşa că terenul trebuie să fie irigat cu apă din râurile din munţi şi din pânza freatică în restul anului. Totuşi, în ciuda condiţiilor relativ bune, solul prezintă o provocare enormă. „Avem niveluri ridicate de sodicitate şi salinitate pe o treime din teren, fapt ce face dificilă obţinerea unei recolte mai bune de trestie de zahăr”, explică expertul în zahăr, North-Coombes. Efectul de salinizare apare din cauza faptului că se evaporă mai multă apă decât plouă pe o perioadă de şase până la nouă luni din an. Acest efect poate fi contracarat prin irigare prin aspersie sau picurare şi sisteme de drenare performante. Circa 60% din suprafaţa TPC care este cultivată cu trestie este irigată cu sprinklere.

“Aici tractoarele au două vieți."

 

Eric Pignon, care este mâna dreaptă a lui Frederick North-Coombes, descrie cum sunt întrebuinţate utilajele: „Tractoarele au aici două vieţi. De obicei le păstrăm circa zece ani, când au acumulat deja 30.000 de ore de funcţionare. Operează până la 4.000 de ore pe an. În primii cinci ani sunt utilizate pentru transportul trestiei de zahăr, apoi mai fac încă aproximativ 10.000 de ore de muncă normală pe câmp – aplicarea de fertilizatori, stropire şi aşa mai departe.” Cum explică Eric Pignon, aceasta este viaţa normală a unui tractor în condiţiile de la TPC. TPC utilizează pentru sarcini normale de transport şi pe câmp o gamă de modele de tractoare cu puteri între 50 şi 150 CP. Scoaterea rădăcinilor de trestie de zahăr, ararea şi pregătirea solului pentru replantare sunt realizate de patru tractoare mari de până la 350 CP.

 

“Este imposibil să compari condițiile de aici, din Africa, cu cele din Europa” spune Frederick North-Coombes. El își poate exprima această părere deoarece este familiarizat cu ceea ce semnifică condițiile din Europa, și asta pentru că familia sa are legături cu acest continent, pe care, de altfel, la și vizitat des. Cerințele la care sunt supuse utilajele, condițiile de lucru, precum și personalul sunt toate factori extrem de importanți. Rezumând situația de la TPC, el explică: “Este dificil să găsești servicii de calitate în Africa. Suntem la distață mare de tot ceea ce înseamnă civilizație, și astfel, și de piese de schimb, utilaje și altele.”  Când caută potențiali furnizori, ei pun mare preț pe parteneri de încredere, tehnologie performantă si servicii de primă clasă. Personalul instruit special în cadrul companiei efectuează toate lucrările de întreținere și reparații, astfel încât nu este de mirare faptul că North-Coombes definește o zi bună ca: “atunci când reușești să rezolvi o problemă complexă și o faci cu succes.”


Galerie de imagini


Making of – În culise