Tailanda

Aroon Thala-in, Tailanda

Despre afacere

Anul înfiinţării

1986

Informații privind suprafața fermei

Afacere de familie

Șeptel

Găini și gâște pentru uz personal

Suprafaţă de teren agricol cultivată

37 rai (6 hectare/ 14,6 acri)

Tip de sol

Sol argilos

Cantitatea anuală de precipitații

Aproximativ 1.000 mm în provincia Khon Kaen.

În medie, aproximativ 1.200 mm în nord-estul Tailandei.

Utilaje

1 TALOS 120

Despre Tailanda

Populaţia

Aproximativ 68 de milioane de locuitori

133 persoane/km² (per 247 acri)

Suprafață totală

Aproximativ 51,3 milioane de hectare (126,7 milioane de acri)

Suprafaţă de teren agricol cultivată

Aproximativ 24 milioane de hectare (59,2 milioane de acri)

Din care 9,9 milioane de hectare de orez, urmat de trestie de zahăr, manioc, porumb și cauciuc natural.

Numărul de ferme

Aproximativ 1,5 milioane.

Suprafața medie a unei ferme este de aproximativ 3 ha. Peste o treime dintre ferme au mai puțin de 1,5 ha.

Orezul este a doua cea mai importantă cereală din lume, după porumb și înainte de grâu.

 

Orezul este a doua cea mai importantă cereală din lume, după porumb și înainte de grâu. Peste 90% din producția globală de orez provine din Asia, acesta fiind cultivat în cea mai mare parte încă manual în câmpurile foarte mici. Clima din sud-estul Asiei este ideală pentru cultivarea orezului. Sunt peste 200 de milioane de cultivatori de orez și, în special în zonele rurale, această activitate este singura sursă de venit pentru mai multe milioane de oameni. Orezul este cultivat în două moduri: umed sau uscat. Aproximativ 80% din volumul global de orez este cultivat în câmpuri speciale de orez (cultivare în mediu umed). Dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Orezul a fost cultivat ca plantă acvatică. Îi priește umiditatea, deoarece și-a dezvoltat de-a lungul mai multor mii de ani un fel de țesut de aerisire pentru rădăcini, aerenchyma, care controlează schimbul de gaze cu țesutul. Avantajul cultivării orezului în câmpuri inundate este presiunea mai mică din partea buruienilor și dăunătorilor. Orezul cultivat în mediu uscat este considerat acum o sub-specie de orez. Prin comparație, cultivarea orezului în câmpuri neinundate, lucru care se întâmplă în principal în regiunile cu cantități mici de precipitați, este mai dificilă. Acesta are nevoie de o umiditate ridicată a aerului și trebuie să facă față unui număr mai mare de buruieni pe câmp. Prin urmare, producția de orez cultivat în mediu uscat este de obicei mult mai mică, însă acesta este apreciat pentru aroma sa intensă.

Datorită tractorului TALOS se poate lucra oricând pe câmp, chiar și în zilele toride.

 

Aroon Thala-in aplică manual îngrășământ de două ori în perioada de creștere a orezului. Prima dată atunci când planta are 2-3 luni, și a doua oară prin august/septembrie, imediat după înflorire. În mod normal, orezul este recoltat în lunile noiembrie și decembrie. Câmpurile sunt drenate cu câteva zile înainte de recoltare, pentru a permite utilizarea combinelor mici de recoltat orez. Aroon obține o producție medie de circa 500 kg/rai (3,1215 tone la hectar).

 

Aroon este foarte mândru de tractorul său CLAAS, pe care îl numește „un partener de încredere”. L-a remarcat la o demonstrație din 2011. „Cercetam piața, diferitele mărci și chiar am vrut să cumpăr un tractor al unei alte mărci”. Însă a rămas atât de impresionat de performanța remarcabilă a utilajului și dotărilor acestuia încât s-a răzgândit. „Dealerul m-a lăsat să efectuez un test drive și am fost convins pe loc”, își amintește acesta. A cumpărat tractorul în aceeași zi. „Tatăl meu lucra cu un bivol și aveam un tractor cu o singură punte. Pe atunci nu existau tractoare în această regiune”, își amintește Aroon Thala-in. De când are tractor, viața sa și a familiei sale s-a simplificat mult și a devenit mai plăcută. „Este foarte ușor de condus, am la dispoziție șapte trepte de viteză și, mai presus de toate, acum putem lucra oricând pe câmp, chiar și în zilele toride, când soarele arde cu putere și în mod normal ar trebui să ne retragem la umbră”. Acum poți sta în tractor și continua lucrul, protejat de acoperiș. „Este mult mai eficient decât un implement manual, care te obosește când mergi mult în spatele lui”. Este evident că tractorul i-a dat mai multă energie și l-a făcut mai fericit.


Galerie de imagini


Making of – În culise