Landbrugsbedriften NE Salmon i Norfolk flyttede i 1955 til Great Fransham ved Dereham.
Virksomheden har anvendt bæltetraktorer til hele jordbearbejdningen lige siden en Doe Triple-D blev skiftet ud med familiens første stålbæltemaskine. „Min bedstefar og far udvidede bedriften på 100 ha, og de arbejdede hellere med bæltetraktorer end med hjultraktorer, fordi de er lettere at køre og arbejder mere effektivt på vores vanskelige jorder“, forklarer Ed Salmon. „Da den første Track Marshall med gummibælter kom på markedet med ekstra komfort og enklere transport, var det slut med at bruge stålbælter. Siden da har vi til alt opdyrknings- og såningsarbejde kun anvendt maskiner med gummibælter.“
„Teamet fra MANNS vidste, at vi ledte efter ekstraudstyr til en bæltetraktor, og de spurgte, om vi ville teste et nyt system med halvt bælte, som de mente, var en god løsning“, siger Edward Salmon. „Vores mejetærsker har CLAAS-undervogne, som der ikke er noget at udsætte på. Vi ved, at også andre producenter anbringer CLAAS-undervogne, som vi anser for at være de bedste på markedet, på maskiner som kartoffeloptagere.“ En ny AXION 960 TT med halvbælter blev leveret til bedriften i helt rette tid i august 2019, så den kunne anvendes til jordbearbejdning og såning i efteråret.
„Det er præcis den løsning, vi har ventet på“, bekræfter Ed. „Vi har tilkoblet vores 7-furede påsætningsplov, og der er ikke noget at udsætte på den. Så snart vi startede på såningen, tilkoblede vi vores Väderstad-radsåmaskine med 8 m arbejdsbredde, og det var fremragende. At have så meget ydelse i denne konfiguration er ensbetydende med utrolig alsidighed. Vi vil derfor sælge en af vores bæltetraktorer og bruge AXION til pløjning, jordbearbejdning og såning.“
Daniel Edwards, der i bedriften primært er ansvarlig for betjeningen af maskinerne, var skeptisk i første omgang. „Jeg havde aldrig kørt en CLAAS-traktor og vidste derfor ikke, hvad der ventede mig. Men allerede efter de første meter var jeg imponeret. Den har en god ydelse og imponerende komfort. Kabinen er fremragende. Jeg kan godt lide styreelementerne, også CMOTION-joysticket, som vi kender det fra vores mejetærsker. Den nye CEBIS-terminal er så komfortabel - den er der ikke noget at udsætte på.“
Bortset fra hjulene er den nye TT-version på bedriften næsten identisk. „Hvis jeg skulle vælge, foretrækker jeg bæltevarianten, nu hvor jeg har gjort mig mine erfaringer med den“, fortæller Daniel. „Bæltetraktoren er støjsvag og lige så komfortabel, selv på vej. Den er meget stabil, bælterne ligger fast mod jorden, og den gynger ikke, som traktorer med store hjul nogle gange gør.“
„Det, jeg særligt godt kan lide, er den fantastiske marktilpasning. Langs undervognenes fulde længde er det jo helt klart, at vægten bliver jævnt fordelt, når undervognene og rullerne tilpasser sig alle ujævnheder. Traktoren er fantastisk til at overføre sin ydelse til jorden, og selv under pløjning har visningen af slip aldrig bevæget sig væk fra nul. Komforten ved vejkørsel er lige så stor som på marken, og i modsætning til de fleste traktorer med store hjul vipper den ikke ved maks. hastighed og føles meget mere stabil. Man glemmer næsten, at den kører på gummibælter og ikke på hjul.“
„Tidligere såede vi først hovedmarken, derefter rekultiverede og såede vi forageren. Ellers ville vi senere på sæsonen hver gang blive kastet af sædet ved sprøjtningen“, tilføjer Daniel. „Selv når man drejer hjulene maksimalt, efterlader den nye AXION TT ikke større jordvolde end en traktor med hjul. Vi sparer altså tid og kan færdiggøre vores arbejde, uden at vi skal vente på en anden traktor og fører. En bæltetraktor med tvillingeundervogn kan naturligvis vende på stedet, men til det praktiske markarbejde vender CLAAS-traktoren lige så snævert.“
„For mig er transmissionssystemet en central succesfaktor“, fortsætter Ed. „I modsætning til traditionelle bæltetraktorer, som ved vendinger frakobler en undervogn fra trækket, trækkes begge undervogne i konceptet fra CLAAS fortsat ved vendingen via elektronisk effektfordeling. På den måde bevares jordforbindelsen, og skred og jordbundsskader reduceres.“
Ed ser allerede nu på andre CLAAS-produkter for fremtiden, og han testede i forrige uge en demomodel af XERION 5000. „Skiftet til CTF åbner nye muligheder, og med den effekt, som den store XERION har, kan vi trække en bredere harve og bevare vores hjulspor. Den lokale afdeling af MANNS ligger lige i nærheden, og vores salgsmedarbejder Thomas English tager sig godt af os.“
„Hovedkontoret for CLAAS UK i Saxham ligger kun en time væk, og Steffan Kurtz, der er mærkeansvarlig for traktorer, vil gerne arbejde sammen med os og den nye AXION TT. Produktudbuddet er godt, og for os er mærket det logiske valg.“