Maskinstationen Thomsenland er pioner inden for gylleudbringning med slanger.

Teknikken er hele tiden blevet forbedret og er i dag mere efterspurgt end nogensinde.

Da maskinstationsejer Holger Thomsen i 1999 begyndte at udbringe gylle med industrislanger og pumper i stedet for via tank, vidste han sikkert ikke engang selv, hvor succesfuldt hans system til gylleudbringning med slanger engang ville blive. Dengang havde hans kunder ikke engang efterspurgt denne teknik. Og efter at han havde anvendt det de første gange, var reaktionerne også blandede.

„Det var vores idé“, fortæller juniorchef Marwin Thomsen. Det havde længe naget hans far, at man især om foråret kom alt for sent ud på engene og kornmarkerne med de tunge gylletanke. Maskinstationen Thomsenland ligger i Uphusum i det nordvestligste hjørne af Slesvig-Holsten. Foruden de lette gestjorder er her mange tunge marskjorder, som kun tørrer langsomt efter den oftest intensive vinternedbør.

Seniorchef Holger Thomsen kendte til systemet med udbringning med slanger fra Holland. Da der ikke var en tilsvarende teknik i Tyskland, samlede han uden videre selv de nødvendige slangetromler, pumper og de første 24-m-backpack-stænger specielt til udbringning med slanger og startede med den dengang usædvanlige tjenesteydelse.

 

250.000 kubikmeter gylle udbragt med slanger.

I dag er tilbuddet om gylleudbringning med slanger en vigtig grundpille for maskinstationen med sine 30 medarbejdere. Der udbringes omkring 250.000 kubikmeter gylle med slange om året, især til de mange malkekvægsbedrifter og biogasanlæg i regionen. I nabolandet Danmark er teknikken også meget efterspurgt. „Vi har masser af arbejde med udbringningen med slanger“, fortæller Marwin Thomsen om efterspørgslen, „også selv om flere andre maskinstationer i nærheden nu tilbyder denne service.“

Hos Thomsenland har man derfor nu tre køretøjer med anhænger til udbringning med slanger, som hver består af en traktor med slæbeslangestænger, slanger og pumpe. To af køretøjerne med anhænger bruges til arronderede arealer, hvor gyllen udbringes med slange direkte fra et tilgrænsende gyllelager.

Der kan godt gå op til en halv time, inden centrifugalpumpen på 260 hk er klargjort på gyllelageret, og de op til to kilometer lange slanger er placeret og tilsluttet. Men så snart anlægget kører, er slagkraften meget stor. Alt efter gyllekonsistens og krævet slangelængde kommer Thomsen op på maks. 180 m3 gylle pr. time. Det er dobbelt så meget som ved udbringning med tank.

En sådan effekt opnår maskinstationen også med det tredje køretøj med anhænger til fjerntliggende arealer. Hele selvbygkonstruktionen består af en 30 m3 buffertank og op til otte lastbiler som tilbringere med suge- og overførselskraner. Den store fordel består i den hurtige opbygning, flytning til et andet areal klares på få minutter.

 

Arbejde, så jordbunden skånes.

Det er Marwin Thomsens erfaring, at den store slagkraft kun er en af mange fordele ved udbringning med slange: „Allerede fra midten af januar kommer vi ud til afgrøderne og kan meget præcist udbringe den gyllemængde pr. hektar, som kunden ønsker. Det kan man efterfølgende også se på afgrøderne.“

Også når det gælder sammentrykning af jorden, har maskinstationen succes med systemet: „Vi kører kun én gang i hvert spor i afgrøden, selv i forageren. Derfor har vi næsten ingen jordbundsskader, heller ikke under fugtige forhold.“ I den senere tid bidrager også en AXION TERRA TRAC med 355 hk til det, da den ikke kun pga. det lille jordtryk er velegnet til udbringning med slange. For slangen på den bageste del af stangsystemet, som er fyldt med op til 10 m3 gylle og derfor tilsvarende tung, kan let trække bagenden væk i forageren. „Men TERRA TRAC holder altid sporet helt“, fortæller Marwin Thomsen. „I den elektronisk styrede kurve-mode forbliver kraften desuden altid på begge gummibælter, også i kurver. Derfor er der altid tilstrækkelig trækkraft og intet slip.“

På trods af gylleslangen på den 24 meter brede fordelerstang kan Thomsen uden problemer køre på tilslutning i forageren. Trykket i slangen, som ved normal drift er på ca. 12 bar, kan let styres fra bordcomputeren. Det er også muligt at spærre for gyllestrømmen fra traktoren.

 

Erfaring gør mester.

Men ifølge Marwin Thomsen tæller foruden en god teknik også en helt anden faktor ved udbringningen med slange - og det er erfaring. Hvis man eksempelvis kører en bue i en forkert vinkel, kan den fire tommer tykke slange lave knæk, så der opstår indsnævringer. Det enorme tryk får så let slangen til at revne. „Vi har set gyllefontæner, der var næsten 50 meter høje“, fortæller Marwin Thomsen.

„Vores største fjende er de skarpe flintesten“, fortsætter han. „De ridser i gummibeklædningen og det underliggende slangestof. Men man mærker det først, når det er for sent.“ Nu kender han stamkundernes stenfri arealer, men ukendte arealer hos nye kunder skal først kontrolleres for sten. „Finder vi sten, kører vi slet ikke derind“, siger Thomsen.

Rengøringen af slangerne efter hver brug er let: De sidste ti kubikmeter i slangen presses ud med luft eller desuden med en bold. Det er en meget miljøvenlig metode. For førerne starter først luftstrømmen, når den resterende gyllemængde kan fordeles helt på sporlængden. På den måde undgår man uønskede gyllepøler.

 

Kunderne sætter pris på metoden.

Teknikken med udbringning af gylle med slange koster sammenlignet med en større gylletank ca. 30 procent mere. Men ifølge Marwin Thomsen forstår kunderne at sætte pris på systemets mange fordele og er derfor villige til at betale en merpris. „Da vi for 20 år siden begyndte med udbringningen med slange, var halvdelen af kunderne skeptiske“, siger juniorchef Thomsen, „mens det i dag måske er to ud af hundrede.“ Motoren og gearkassen er godt afstemt til hinanden. AXION TT overfører kraften til jorden, så brændstofforbruget reduceres. Det er muligt med et 10-timers-arbejdsskift uden at påfylde brændstof“, fortæller Lukas Karras, fører og medarbejder i Agrarproduktion i Thüringen. Han er begejstret over den store kørekomfort på marken og på vejen pga. den affjedrede bælteundervogn og 4-punkts-affjedringen af kabinen. „Vi plantebønder har især også kunnet glæde os meget over synet til marken efter såningen. Pga. bælteundervognens store kontaktflade ser vi næsten ingen komprimeringer efter såningen sammenlignet med standardtraktoren. Det bekræfter vores beslutning om at købe. For det er mit mål, at vi skal dyrke jorden så skånsomt som muligt. Det mål har vi definitivt nået med TERRA TRAC undervognen“, tilføjer Jürgen Harnisch.“